SANKCIJE

Zrinjski bez novca za nastup u Europi

Utakmica
Stojan Lasić
22.09.2013.
u 11:23

U Nyonu nemaju razumijevanja za klubove koji su dužnici svojim zaposlenicima, drugim klubovima i poreznicima

Iz Uefe je stigla hladna i precizna vijest o uskraćivanju isplate novca za šest klubova, koji ova moćna organizacija daje za nastup u njezinim natjecanjima. Uz rumunjsku Astru, latvijski Skonto, turski Trabzonspor, ukrajinski Metalurg Donjech i splitski Hajduk, našao se i mostarski Zrinjski.

Dugovanja

Obrazloženje – spomenuti klubovi ostat će bez novca zbog dugovanja drugim klubovima, zaposlenicima i poreznoj upravi. Ovom odlukom Uefa pokušava uvesti red u financijsko poslovanje klubova. Odluka je privremena, pa je moguće da se nakon detaljne istrage od Uefinih inspektora ukine. Pod povećalom je poslovanje još 25 klubova, a moguće je kako se među njima nalazi još koji klub iz BiH. Lani je Uefa na sličan način uskratila sredstva Borcu, Sarajevu i Željezničaru. Bh. klubovi kroz cijelu sezonu vode borbu za svaki bod kako bi se plasirali u Uefine kupove. Većini njih izlazak u Europu puno je važniji nego osvajanje naslova državnog prvaka ili pobjedu u kupu. Jer, od tih naslova osim “slave” nema ništa, dok Uefa sami nastup u 1. pretkolu Lige prvaka ili Europa lige nagrađuje s lijepom svotom eura. Još kad bi neki bh klub došao do (barem) trećeg pretkola, da ne govorimo o ulasku u skupni dio natjecanja. Direktor Sarajeva Dino Selimović u Nyonu je imao sastanak s Uefinim predstavnicima za licenciranje, gdje je uz svoj klub zastupao Željezničar i Zrinjski.

Pravila su za sve ista


Tema sastanka bila su socijalni i porezni dugovi ovih klubova. Između redova da se zaključiti da je Selimović tražio od Uefe da utječe na Vladu FBiH da otpiše kamate, ako ne dug, ali čelnik Uefe Travers je rekao kako su “pravilnici Uefe za sve klubove u njezinim natjecanjima, pa i one iz BiH isti i moraju se poštovati”. Bez toga, nema ni licencija ni eura za nastupe u Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?