POVRATAK SP. DIREKTORA

Zoran Mamić: Dovodimo stranca, a ja neću na klupu

Zoran Mamić
Slavko Midzor/PIXSELL
11.08.2010.
u 13:16

– Bio sam u Nyonu i nevin sam, ali tu sramotu nikad neću oprati sa sebe i svoje obitelji – rekao je Zoran Mamić.

Dugo je bježao od mikrofona, nije želio u javnost još otkako je bio u Nyonu na obavijesnom razgovoru radi kladioničarske afere.

– Da, u Nyonu sam bio u svojstvu svjedoka, išao sam na poziv glavne osobe za disciplinska pitanja, Petera Limachera. Obavio sam razgovor i ispostavilo se da niti ja niti itko iz Dinama nema veze s klađenjem, kladionicama, namještanjima ili tim sumnjivim ljudima koji se spominju u aferi. Učinjena mi je nesaglediva šteta, kako meni, tako i mojoj obitelji, Dinamu, nogometnoj organizaciji pa i cijeloj državi. Zbog svih napisa i Dinamo i ja osobno podnijeli smo tužbe – prvi je put Zoran Mamić govorio o toj aferi i ispitivanju.

Je li utakmica Dinama i Hajduka sumnjiva ili nije?

– Sumnjiva je i istražuje se, ali tu nema mene. Tamo sam čuo još mnogo toga, utakmica koje istražuju, meni je to bilo nebulozno, ali dobro, neka istražuju.

Postoji li mogućnost da je netko mogao namjestiti tu utakmicu?

– Mislim da je to nemoguće. Ne znam kako se to radi, ali za tako što morali bi imati nekoliko ljudi u Dinamu, nekoliko u Hajduku, nekoliko u sudačkoj organizaciji...

Sportski je direktor i priznao je da nosi dobar dio krivice za stanje koje gledamo na terenu.

– Odgovoran sam, ali nisam trener niti organiziram igru, ja ih postavljam i biram igrače. Naravno da i ja radim pogreške, rade ih svi. Za sve je Sammir bio promašaj, a sad je najbolji igrač. Neugodno mi je, ali od 2005. sam u klubu i osvojili smo devet trofeja, stalno igramo u Europi, zadužen sam za omladinsku školu iz koje stalno izbacujemo igrače, sudjelovao sam u 90 posto najvećih hrvatskih transfera. To su rezultati koje ne treba ignorirati.

Vaš je stariji brat rekao da je samo on želio Zajeca, znači da ste vi bili protiv?

– Ne, svi smo mi o tome pričali, a Zdravko je samo preuzeo odgovornost na sebe i kao i mnogo puta dosad.

Kakav ste odnos imali sa Zajecom, niste više sjedili na klupi?

– Odnos je bio vrlo korektan, a na klupi nisam sjedio jer sam na prvu utakmicu došao s puta i nisam bio na službenom sastanku pa nisam ni mogao biti na klupi. A u Varaždinu nisam želio biti na klupi jer nisam dugo bio s momčadi i nisam znao sve pa nisam želio nekim upadicama pogrešno utjecati na trenera koji nas sve uvijek pita za mišljenje.

Hoćete li naći trenera do Györa?

– Ne znam, ne podcjenjujem nikoga, ali s obzirom na kvalitetu moramo proći Györ i bez trenera. Da i dovedemo trenera sad, ne bi mogao voditi dvije, tri utakmice dok ne upozna momčad.

Imate li favorita za trenera?

– Ja želim stranca, dobili smo 100 ponuda, s nekima smo i razgovarali. Imam svoja tri favorita. Ne, niti jedan nije nikad radio na području bivše države. Nije ni Daum koji je preskup, nije ni Toppmöller koji ide u Kamerun. Nudi nam se jedan jaki trener sa španjolskog govornog područja, ali tu bi nam jezik bio veliki problem.

Možete li platiti vrhunskog stranca?

– Top klasu ne možemo dovesti jer ni ne želi doći u Hrvatsku. Gledamo srednju klasu.

Jeste li razgovarali s nekim od domaćih?

– Ni sa kim.

Karlovčani kažu da ste nudili veliki novac Pamiću?

– Njih pitajte tko im je nudio, mi nismo.

Pa vi biste mogli biti trener!

– Ne, zna se da to nije moje opredjeljenje, ne zbog toga što bih morao preuzeti odgovornost, to jednostavno nisu moje ambicije. Za to treba znanja i iskustva.

Pa ni Zajec nije imao završenu školu.

– Da, ali se ovim poslom bavio, a ja nisam.

Bili ste dva tjedna u Južnoj Americi, dolaze li pojačanja?

– Gledao sam napadače i stopere i ima puno toga, ali je teško realizirati. Igrači su uglavnom u vlasništvu banaka i privatnih bogataša. Svi očekuju da nakon što smo prodali Mandžukića za veliki novac, kupimo jednako dobrog igrača za tri, četiri puta manje novca. Da je to lako, ne bi Wolfsburg toliko platio za Mandžukića. No, vidjet ćemo s Južnoamerikancima, radimo na tome.

Očekujete li probleme s navijačima, veliki broj je uz Zajeca, a oglasili su se bojkotom?

– Nije moje da komentiram poteze navijača, ja pozivam sve da budu uz klub, da dođu i navijaju.

Hoće li biti odlazaka igrača do kraja prijelaznog roka?

– Mislim da neće, nemamo ni ponuda. Imali smo konkretnu za Badelja prije mjesec dana i odbili smo je.

Kako komentirate ponašanje svog brata, njegova iskakanja, vrijeđanja, psovanja, pokušavate li utjecati na njega?

– Razgovaramo o svemu, ali mogu vam reći da bih ja na njegovu mjestu bio puno gori. Da mi on dozvoli, a šef mi je i stariji brat, i s ove bih pozicije puno puta reagirao, ali on me koči. To što se njemu radi, nemoguće je. U redu, ako postoje činjenice, treba ih napisati. Ali, evo u slučaju klađenja ja sam dokazano nevin, a to nikad sa svojeg imena i sa svoje obitelji neću moći oprati – zaključio je Zoran Mamić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije