Konferencija

Zemlje regije zajedno u borbi protiv kriminala

Carina
07.02.2013.
u 10:05

Neminovna je suradnja carina i graničnih policija. Važno je da je ta suradnja u posljednje dvije godine u ekspanziji

Bez dobre suradnje carinika i policije na granicama BiH, Srbije i Hrvatske nema uspješne borbe protiv svih vidova kriminala, ocijenjeno je na jučerašnjoj regionalnoj konferenciji predstavnika carina i graničnih policija u Banjoj Luci.

Bolja suradnja

Direktor UNO-a BiH Miro Džakula rekao je da je neminovna suradnja carina i graničnih policija, te da je ona u posljednje dvije godine u ekspanziji. “Radimo zajedno, razmjenjujemo informacije, obučavamo se radi zaštite i poštivanja zakona u oblasti carina i prelaska granica tri države”, naveo je Džakula. On je rekao da su po pitanju sadašnjega graničnog prijelaza u Gradišci usuglasili s načelnikom te općine Zoranom Latinovićem sve što treba uraditi kada je u pitanju protok roba i ljudi na tom prijelazu. “U fazi je izrada projekta i 15. lipnja bit ćemo u mogućnosti da prezentiramo privremeni granični prijelaz takozvani BIP”, kazao je Džakula i napomenuo da bi se taj granični prijelaz koristio do sredine 2014. godine ili 2015. godine, ovisno o izgradnji mosta na Savi gdje bi trebao biti novi prijelaz. Naime, ulaskom Hrvatske u EU predviđeno je da na samo dva granična prijelaza (tzv. BIP-ovi), bude dopušten uvoz roba koje zahtijevaju poseban inspekcijski nadzor (veterinarsko uvjerenje i fitosanitarno uvjerenje - robe biljnog i životinjskog podrijetla). Džakula je izrazio nadu da će se uspjeti završiti i sve pripreme za granični prijelaz Bijača do 1. srpnja. Ravnatelj Granične policije BiH Vinko Dumančić zahvalio je američkoj vladi za materijalno-tehničko opremanje ovih institucija i rekao da su granične policije i carine tri zemlje međusobno povezane, o čemu svjedoče zajedničke akcije suzbijanja kriminala i trgovine ljudima.

Zajedničke akcije

Ravnatelj Uprave carina Srbije Tihomir Bogićević ocijenio je da nisu mali rezultati suradnje i zajedničkih akcija ovih institucija, ističući da su stvorene pretpostavke za još bolje učinke. “Veoma je bitno da se kroz rezultate i različite vidove sprečavanja organiziranog kriminala vide rezultati ovakve suradnje”, rekao je Bogićević. Ravnatelj Carinske uprave Hrvatske Zlatko Grabar smatra da je suradnja ovih institucija tri države veoma dobra, ali da može biti još bolja.

“Republika Hrvatska, kao budući član EU-a, bit će na raspolaganju u razmjeni iskustava”, rekao je Grabar. Sudjelujući u radu ovog skupa, regionalni koordinator programa za kontrolu izvoza i sigurnosti granica vlade SAD Chris Milam izrazio je zadovoljstvo zajedničkim radom i suradnjom carina i graničnih policija tri države. “Borba protiv korupcije, trgovine ljudima, šverca oružja i narkotika treba biti prioritet ovih institucija”, poručio je Milam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?