RAZLOG POSJETE SAD-u

Želio sam skrenuti pozornost na ‘potrošenost’ Daytona

kardinal
VL FOTO
15.09.2011.
u 10:22

- Cilj moga pohoda SAD-u bio je i da se neke predrasude uklone - rekao je kardinal Puljić

U vezi s predstojećim svečanim činom proglašenja blaženim Drinskih mučenica, 24. rujna u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” kompleksa Zetra u Sarajevu, te o pripremama za taj čin, kao i o desetodnevnom posjetu Americi govorio je nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Stati s manipulacijom

Govoreći o dojmovima nakon posjeta SAD-u, kardinal Puljić je kazao kako se po prvi put osjećao kao kod kuće kada je došao u Veleposlanstvo BiH: “Iako sam već pohodio SAD, prvi put sam se osjećao kao kod kuće, zahvaljujući veleposlaniku Mitru Kujundžiću”. Prema Puljićevim riječima, američki uzvanici su shvatili da je došlo vrijeme da se prestane s manipulacijom u BiH te da se nađe političko rješenje za sva tri naroda te izgradi zemlja na demokratskim i pravednim načelima - jednakopravnosti. S druge strane, kardinal Puljić je kazao da je ovim posjetom želio skrenuti pozornost na “potrošenost” Daytonskog sporazuma te da ne može ostati “status quo”. “Nisam govorio protiv tog sporazuma, nego sam apelirao na uspostavu normalne države u kojoj neće biti manipulacije izbora, preglasavanja i drugih nepravednih rješenja”, dodao je. On je u svim razgovorima koje je vodio u SAD-u isticao da je broj Hrvata u BiH prepolovljen nakon rata, te da je veoma važna njihova jednakopravnost koja bi jamčila opstanak i povratak. “Cilj moga pohoda SAD-u bio je i da se neke predrasude uklone. Amerikanci su voljni pomoći, ali bez našeg truda i dobre volje, neće biti ni značajnijih promjena”, kazao je kardinal Vinko Puljić. Također je podsjetio kako su od pet sestara Kćeri Božje ljubavi koje potječu iz četiri različita naroda, četiri sestre ubijene u Goraždu i bačene u rijeku Drinu, a jedna je ubijena na putu od Pala prema Goraždu na Drini, pa su poznate kao Drinske mučenice. Prema Puljićevim riječima, čin beatifikacije nije događaj samo za sestre i Katoličku crkvu, to je veliki i posebno važan događaj za cijelu BiH. “Važno je cijeniti žrtvu koju su podnijele, a to su Drinske mučenice”, objasnio je kardinal Puljić.

Brojni svećenici

Naglasio je kako će se u Zetri okupiti i mnogi svećenici, kao i sestre Kćeri Božje ljubavi sa svih kontinenata. “Bit će tu i brojni redovnici i redovnice raznih družbi te vjernici iz Vrhbosanske i drugih biskupija u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji... Sestre mučenice: Jula, Berchmana (Berhmana), Krizina, Antonija i Bernadeta došle su iz Hrvatske, Slovenije i Austrije kako bi služile Bogu u svom zvanju i pomagale ljudima, osobito siromašnima. Crkva će ih 24. rujna uzdići na čast oltara kao zagovornice pred Bogom i uzor mučeničke ljubavi spremne darovati vlastiti život za Boga i ljude”, kazao je kardinal Puljić dodavši da se nada skorom postavljanju spomen-ploče na zgradi bivše vojarne u Goraždu, u kojoj se danas nalazi škola, te naglasio da neće biti zanemarene ni Pale.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
13:46 15.09.2011.

Jedini koji su se ovdje povampirili su nasa \"braca\", koja nam majorizaciom biraju svoje Hrvate.

TU
Tuce
11:48 15.09.2011.

E,Puljicu fali ti Kacevanda i Ceric pa zajedno huskajte narod na jos jedan pokolj pa pobogu zasto se ne bavite o svom poslu koji ste odabrali da sirite ljubav medju ljudima ma koje vjere bili a vi se uvukli u politiku vise nego oni koji su birani i jos za to primaju veliku placu.Ostavite te smrtnike da vas ne ostave jer samo tako mogu da izgube i poslednju nadi i vjeru u svevsnjeg Boga jer vi(sva troca)nas smrtnike sve vise gurate da se odvajamo a ne da se mirimo i pomazemo jedni drugima.Zasto idete nekom po pomoc i savjet Vi trazite od Amerike i Vatikana,Kacevanda od Rusije a Ceric od Turske pa narode viditeli vi da su se ovi opet povampirili i traze i sve cesce spominju 92-gu godnu.

KO
kolovoz
21:18 15.09.2011.

pustite vi puljica na miru-ako je itko svijetla tocka na ovim prostorima neosporno je uzoriti kardinal vinko puljic

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?