nepristrana istraga

Zbog zločina u Libiji NATO-ove snage pod istragom Haaga?

Bolnica u Tripoliju od jutra je pretprana ranjenima
AFP/PIXSELL
11.11.2011.
u 11:35

Žele li preduhitriti istragu Haaga, morat će se odlučiti na internu reviziju svih incidenata u kojima su zbog NATO-a stradali civili.

Članovi NATO-a zabrinuti su da će se pakt kao takav naći pod istragom Međunarodnog kaznenog suda nakon što je tužitelj Luis Moreno-Ocampo kazao da će se optužbe protiv NATO-a za zločine počinjene u Libiji "nepristrano i nezavisno" ispitati, AP-u su potvrdili izvori iz samog zapovjedništva.

Žele li preduhitriti istragu Haaga, morat će se odlučiti na internu reviziju svih incidenata u kojima su zbog NATO-a stradali civili.

NATO je uvijek tvrdio da su sve operacije u Libiji provedene strogo u skladu s pravilima Ujedinjenih naroda, a Vijeće sigurnosti odobrilo je države članice da „poduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaštitili civili“ na sjeveru Afrike. Vođe NATO-a često su se hvalile preciznošću izvođenja misije navodeći mali broj poginulih civila kao dokaz uspjeha.

Ipak, na kratkom sastanku s članovima Vijeća sigurnosti Moreno-Ocampo potvrdio je da postoje optužbe protiv NATO-ovih snaga koje će se morati istražiti. Nije želio iznositi pojedinosti o kakvim je optužbama riječ ili tko ih je podnio. Njegov ured trenutačno je zaokupljen zločinima članova svrgnutog Gadafijeva režima te čeka izvješće UN-ove istražne komisije koje bi trebalo biti gotovo u ožujku prije nego što odluči hoće li nastaviti s daljnjom istragom zločina koje su navodno počinile NATO-ove snage.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije