nisu napredovali

Zbog zatvaranja Timošenko Ukrajina bi mogla ostati izvan EU

julia timosenko
AFP/Pixsell
14.11.2011.
u 08:08

- Ako Ukrajina želi nastaviti ususret EU trebala bi poštovati vladavinu prava i pravo na pošteno suđenje – kazao je veleposlanik EU u Kijevu

Ulazak Ukrajine u Europsku uniju ugrožen je zbog zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko, potvrdio veleposlanik EU u Kijevu, Jose Manuel Pinto Teixeira.

Iako je EU s Ukrajinom postigla dogovor oko dugoočekivanog pristupnog ugovora, Teixeira je naglasio kako to ne garantira ulazak zemlje u EU, javljaju ruske Ria Novosti.

Timošenko je, podsjetimo, osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenje i zloporabe ovlasti pri sklapanju ugovora s Rusijom o prodaji plina.

EU uvjerena je kako je suđenje bilo politički motivirano, što Kijev naravno niječe, a Teixeira je dodao kako EU može garantirati članstvo u Uniji samo onim zemljama koje su značajno napredovale prema poštivanju vrijednosti te zajednice.

- Ako Ukrajina želi nastaviti ususret EU trebala bi poštovati naše vrijednosti koje uključuju vladavinu prava i pravo na pošteno suđenje – kazao je Teixeira.

Objasnio je kako vladavina prava, kao ni pravo na pošteno suđenje, nisu vidljivi u odnosu Ukrajine prema bivšoj premijerki te dodao kako se Juliji Timošenko sudilo po zakonima iz vremena Staljina i Hruščova.

Veleposlanik EU u Kijevu smatra kako ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič "savršeno razumije" koje se mogućnosti otvaraju za njegovu zemlju potpisivanjem pristupnog ugovora, uključujući i trgovinsku zonu sa svih 27 članica EU.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?