USTAVNI SUD

Zbog različitih stavova sudaca, odluka prolongirana do 10. rujna

sud
31.08.2012.
u 10:22

Ustavni sud Federacije BiH niti jučer nije riješio slučaj “Radivojević”

Iako se očekivalo, Ustavni sud Federacije BiH niti jučer nije donio konačnu odluku o legalnosti ostavke, odnosno smjene ministra prostornog uređenja i dopremijera FBiH Desnice Radivojevića. Kako doznajemo, odluka je prolongirana za 10. rujna, jer unutar Suda nije bilo suglasnosti o tome kakvu odluku donijeti.

Konačna odluka

Kako doznajemo, četvero od šest sudaca smatralo je da je predsjednik Federacije Živko Budimir postupio ispravno kada je prihvatio potpisanu ostavku ministra Radivojevića. Preostalo dvoje sudaca bilo je stava da je Budimirova odluka neustavna i nezakonita. Konačna odluka tako je prolongirana za 10 dana, a vjeruje se kako će Ustavni sud Federacije BiH iz drugog pokušaja, ipak, donijeti odluku u ovom sporu. Do tada ostaje status quo, a to znači da odnos snaga u Vladi Federacije ostaje izjednačen - osam naprema osam. Upravo bi glas Desnice Radivojevića mogao biti presudan u korist SDP-a i njegovih ministara. No, on do daljnjeg ostaje “na čekanju” i zbog privremene mjere Ustavnog suda, prema kojem se Budimirova odluka mora poštivati do konačne presude, Radivojević neće moći obnašati ministarsku dužnost.

Škakljiva pitanja

Za očekivati je da u međuvremenu Vlada Federacije nastavi s radom, ali će, kao i proteklih tjedana, zaobilaziti škakljivija politička pitanja i strateške odluke oko kojih nema suglasnosti između SDP-a i njegovih dojučerašnjih koalicijskih partnera. Odgoda presude također odlaže i planirano pokretanje smjena u upravljačkim strukturama ključnih javnih poduzeća, elektroprivredama, telekomima i poštama u Federaciji BiH. Vlada je dala prethodnu suglasnost za pokretanje promjena kojima bi se kadrovi SDA, HSP-a i Boljitka izbacili iz upravljačkih tijela tih javnih poduzeća, ali kako je ta odluka donesena na spornoj sjednici Vlade uz glas ministra Radivojevića, njezina provedba je također zaustavljena i čeka daljnje korake. Ono što SDP i stranke s kojima pretendira stvarati novu vlast mogu uraditi u idućih desetak dana je ispravljanje proceduralnih pogrešaka i pokretanje nove inicijative za smjenu čelnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Denisa Zvizdića (SDA) i Stanka Primorca (HSP). Ako nije došlo do promjena u parlamentarnoj većini, smjena njih dvojice i ponovno imenovanje Fehima Škaljića (SBB) i Tome Vidovića (SDP) ne bi trebala doći u pitanje. Za krupnije političke odluke očito će se čekati ishod lokalnih izbora, koji će biti svojevrsni putokaz za političke procese i na višim razinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?