Jednoobrazna vlast

Zbog različitih interesa, različiti 
i međustranački savezi u BiH

Šestorka
07.12.2012.
u 09:24

U HN županiji i SB županiji na vlasti su SDP, dva HDZ-a i SDA

Usprkos pozivima pojedinih lidera šestorke da iste stranke formiraju vlast na svim razinama, sadašnja situacija daleko je od toga. Štoviše, moglo bi se reći da su vladajuće koalicije na svim razinama potpuno različite, a pojedine stranke se ponašaju kao na tržnici – tko više ponudi, s njim su u vlasti. Na državnoj razini vlast čini šest stranaka – SDP, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990., SDS i SBB. U Federaciji BiH se teško i može definirati tko je vlast, jer parlamentarnu većinu čine SDP, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB, dok izvršnu vlast još uvijek “kontroliraju” SDP, SDA, HSP i Boljitak. U Republici Srpskoj na vlasti je SNSD, a dio izvršne vlasti pripao je i DNS-u, Socijalističkoj partiji i HDZ-u BiH. Posebna priča su županije u Federaciji BiH. U Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji na vlasti su SDP, dva HDZ-a i SDA. Nakon raskida koalicije sa SDA, SDP je u Tuzlanskoj županiji formirao vlast sa SBB-om i Boljitkom, a nedavno im se pridružio i BPS. U Unsko-sanskoj županiji za većinu im je, osim Boljitka i SBB-a, trebala i potpora A-SDA. Zeničko-dobojska županija specifična je zbog činjenice da se trojci SDP, SBB, Boljitak, pridružio i HDZ BiH. Vlast u Sarajevskoj županiji trenutačno čini koalicija SDA, SDU, BPS i Boljitak, dok SDA u Bosanskopodrinjskoj županiji vlada uz pomoć LDS-a i Stranke za BiH. Dva HDZ-a vladaju u Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, dok u Hercegbosanskoj županiji, uz ove dvije stranke, u vlasti sudjeluju i SNSD i SDA.

Potpuno šarenilo u vlasti upotpunjeno je prošlotjednom uspostavom Vlade Distrikta Brčko. Parlamentarnu većinu u ovom dijelu BiH čine HDZ BiH, SNSD, SDS, HSS, SDA i Stranka za BiH. Naravno, stanje u općinama je još kaotičnije, jer ovisno o kojoj općini je riječ, vladajuća struktura izgleda drukčije. Iz svega navedenog jasno je kako u BiH nema mnogo međustranačkih saveza koji djeluju na svim razinama. Iznimka je suradnja dva HDZ-a, te partnerstvo HDZ-a BiH i SNSD-a, kao i koalicija SDP-a i SBB-a. Za većinu drugih međustranačkih dogovora važe neka fleskibilnija pravila i kriteriji. Kako drukčije objasniti činjenicu da, primjerice, Boljitak i BPS u Sarajevskoj županiji koaliraju sa SDA i SDU, a u Tuzlanskoj županiji s njihovim najvećim protivnicima, SDP-om i SBB-om. Novouspostavljeno savezništvo HDZ-a BiH i SDP-a funkcionira na državnoj i federalnoj razini, ali u Hercegbosanskoj županiji i Distriktu Brčko vodeća hrvatska stranka se odlučila za suradnju sa SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?