POSKUPLJENJE

Zbog obilnih poplava od jeseni skuplji kruh, voće i povrće u BiH

banka otp
arhiva VL
17.06.2010.
u 09:46

Predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos kaže da će cijena pšenice skočiti za najmanje deset do 20 posto, a tako i brašno

Obilne padaline i poplave koje su posljednjih tjedana pogodile BiH, izazvale su velike štete na poljoprivrednim kulturama - od pšenice i kukuruza do voća i povrća. Sudeći prema dosadašnjim procjenama, cijena pšenice će skočiti i do 20 posto, pa je vrlo izvjesno da nas ove jeseni očekuje i poskupljenje kruha.

Mlinari već sada stvaraju zalihe, jer su poplave pogodile i regiju, pa strahuju od nestašice. Uništena ljetina i veće cijene žita lančano će povisiti i cijene mesa. Poljoprivrednici kažu da su i štete na povrću katastrofalne, a naročito su stradale paprika i rajčica. Lubenica će, kažu, biti mnogo skuplja nego prošle godine.

Predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos kaže da, sudeći prema stanju koje je pogodilo Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju, cijena pšenice će skočiti za najmanje deset do 20 posto, pa će samim tim poskupjeti i brašno. “Pratit ćemo što se događa na burzama, a s obzirom na to da dosta pšenice uvozimo, sve će zavisiti od svjetskih cijena. Poplave i obilne oborine zadesile su i Srbiju i Mađarsku, tako da će i njihova roda biti manje, pa je očekivati da će biti na cijeni“, kaže Kos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?