IMOVINA

Zbog bolnice u Cavtatu, BiH 
i RH na sudu u Strasbourgu

cavtat
VL FOTO
21.11.2010.
u 11:00

Na sudovima u RH vodi se nekoliko sudskih postupka zbog utvrđivanja vlasništva nad imovinom BiH

Uz granicu u Neumskom zaljevu, Pelješki most, bivša specijalna bolnica za dječje bolesti “Nemanja Vlatković” u Cavtatu postala je još jedna neuralgična točka, koja opterećuje međudržavne odnose između BiH i RH. Tko je stvarni vlasnik stoljetnim čempresima okružene bivše bolnice sagrađene u najljepšem dijelu cavtatske obale, za čiju je kupnju bio zainteresiran poznati američki glumac John Malkovich, mogao bi dokazivati Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Objekt nezakonito prodan

Ovaj objekt odnedavno se nalazi na popisu objekata u vlasništvu države BiH koji je sastavio Ured visokog predstavnika. Ignorirajući zahtjeve, službene dopise bh. vlasti, koristeći se ilegalnim poslovnim i političkim vezama, atraktivni objekt na još atraktivnijoj lokaciji, odlukom hrvatske vlasti, postao je vlasništvom cavtatske građevinske tvrtke Konel, u vlasništvu Antuna Kralja, za 10,7 milijuna kuna. Radi se o čovjeku koji je prošle godine i bio pritvoren zbog sumnje za počinjenu višemilijunsku iznudu nad dubrovačkim hotelijerom Goranom Štrokom, nudeći mu posredovanje pri ubrzanom izdavanju potrebnih dozvola za rad hotela Bellevue u Dubrovniku. Na koji način je objekt završio u vlasništvu privatne tvrtke, u općini Cavtat kazali su nam kako je to stvar viših institucija vlasti u što oni nisu uključeni. Nakon što je tužbu za povrat nekretnine, koju su sudu u Dubrovniku podnijele vlasti BiH i Klinički univerzitetski centar iz Sarajeva, ove godine odbacio Visoki trgovački sud u Zagrebu, cijeli slučaj, prema najavama pravnog zastupnika Sarajevskog kliničkog centra zagrebačkog odvjetnika Almir Dervišbegovića, mogao bi završiti na sudu u Strasbourgu.

Pasivnost vlasti u BiH

Tek kad iscrpimo sve pravosudne instance u Hrvatskoj, tek tada tužbu možemo podići na Sudu u Strasbourgu, tvrdi u izjavi za Večernjak odvjetnik Dervišbegović. Po njima odluka dubrovačkog Trgovačkog suda, po kojoj se država BiH briše iz zemljišnih knjiga kao vlasnik, nema pravnog uporišta. Cijeli slučaj nalazi se trenutačno pred dvije sudske instance u Hrvatskoj, Ustavnim sudom i Visokim trgovačkim sudom, dok devastirani objekt u Cavtatu i dalje propada. Da ima malo više sluha u institucijama vlasti BiH, odvjetnik Almir Dervišbegović tvrdi da bi se cijeli slučaj riješio u korist bh. strane. I dok inertne državne vlasti u Sarajevu vode administrativnu borbu s Hrvatskom, objekt Specijalne bolnice za dječje bolesti “Nemanja Vlatković”, nad kojom je zbog dugovanja proglašen stečaj, danas izgleda katastrofalno. Polupanih prozora, derutnog krova i vlažnih zidova, danas izgleda kao pravo strašilo u prelijepoj mediteranskoj oazi. “Tražimo samo da se nešto novca da za njezinu sanaciju, da dalje ne propada, ali nitko nije bio iz BiH zainteresiran za takvo što”, kaže odvjetnik Dervišbegović. Dok se spor riješi, atraktivnom objektu prijeti potpuna devastacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?