KOMPROMIS NA POMOLU

Završni razgovori o Vladi

sastanak
VL FOTO
08.11.2011.
u 10:07

Nema ustupanja hrvatskih mjesta u Vijeću ministara BiH ukoliko ne bude promjene vlasti u Federaciji BiH

Za sutra je najavljeno održavanje sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije tijekom koje bi se trebala izabrati nova Vlada, nakon čega i formalno započinje novi krug razgovora vodećih političara u BiH oko uspostave državnog Vijeća ministara, saznaje Večernji list. Već danas bi kandidatu za premijera u HNŽ-u Denisu Lasiću iz HDZ-a BiH trebala biti dostavljena imena kandidata dvojice ministara iz redova HDZ-a 1990 te trojice iz SDA. Od ranije je HDZ kandidirao Marija Šulentu za unutarnje poslove, Donku Jovića za resor poljoprivrede, dok će pak Mladen Bošković preuzeti Ministarstvo zdravstva. SDP je usuglasio da Amer Zagorčić preuzme Ministarstvo gospodarstva, Radenko Mirić pravosuđe, a Samir Hadžihuseinović financije.

HNŽ će biti druga županija u kojoj će zajednički vlast ustrojiti vodeće hrvatske i bošnjačke stranke, dva HDZ-a te SDP i SDA. Upravo ove stranke će do kraja tjedna započeti bilateralne susrete oko uspostave državnog Vijeća ministara, a u čemu ih podupire i međunarodna zajednica. Kako se doznaje, na posljednjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom dogovoreno je da se započne s organiziranjem zajedničkog susreta nakon što se spusti zavjesa na županijsku vlast.

Zamjenik predsjednika SDP-a BiH Damir Hadžić ustvrdio je da je hrvatski blok odustao od uvjetovanja uspostave Vijeća ministara s rekonstrukcijom federalne Vlade. No, doznaje se da dva HDZ-a uopće nisu odustala od takvog zahtjeva, niti su ranije postavljali kao ultimatum bošnjačkoj strani ili u razgovorima s međunarodnim dužnosnicima. Kako se doznaje od izvora unutar ove stranke, u novom krugu razgovora ponudit će se ponovno šira rješenja od Vijeća ministara, koja bi uključivala i federalnu Vladu kako bi se postigao potreban kompromis.

No, ukoliko ne bude spremnosti za takve razgovore, iz dva HDZ-a su najavili da će inzistirati da isključivo hrvatske stranke za koje je glasovalo 90 posto Hrvata na posljednjim izborima ponude svoje kandidate za Vijeće ministara. Hrvatska je strana i prigodom proteklih razgovora oko Vijeća ministara pokazivala spremnost popustiti da uz predsjedatelja popune manje atraktivna ministarstava poput resora prognanika i izbjeglica, dok bi pak tražili važnije zamjeničke pozicije u vanjskim poslovima ili pak financijama. Pri tome su odbacili bilo kakvu mogućnost trgovine hrvatskim ministarstvima u Vijeću ministara ukoliko se ne otvore razgovori oko restrukturiranja federalne Vlade. A unatoč pohvalama visokog predstavnika u izvješću upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, federalna Vlada nema niti jednog značajnijeg rezultata u sedam mjeseci rada, osim u smjenjivanju uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća, federalnih uprava, agencija.

A da će je biti vrlo teško održati, svjedoče i prvi pritisci njima bliskih sindikata, kao i stanje na federalnom računu. Do kraja godine proračunskim korisnicima nedostajat će oko 160 milijuna maraka. Kada se tome pridoda loša i gotovo nikakva komunikacija s Vijećem ministara ili pak većinskim hrvatskim županijama, rekonstrukcija postaje jedina realna alternativa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?