Koju školu odabrati

Zavarivač, kuhar, pizza-majstor

Škola
04.06.2012.
u 09:31

Godinama se upisne kvote u školama ne prilagođavaju potrebama tržišta rada

Dok učenici završnih razreda srednjih škola imaju dvojbu, upisati fakultet ili ići na burzu rada, učenici završnog razreda osnovnih škola razmišljaju koju srednju školu upisati. Premda bi glavna vodilja izbora trebala biti sklonost, budući srednjoškolci, bolje reći njihovi roditelji, razmišljaju hoće li nakon završene škole desetljećima čekati na zavodima za zapošljavanje ili će izravno iz škole na radno mjesto. Tijekom posljednjih godina obrazovni sustav uglavnom je školovao učenike za zavod za zapošljavanje. Obrazovati ljude za zanimanja koja su nezapošljiva nije pošteno ni prema mladima, ni prema njihovim roditeljima, a nije dobro ni za gospodarstvo i državu.

Deficitarna i suficitarna

Prema podacima portala Posao.ba, u prosjeku na jedan oglas pristizalo je 49 prijava, a mjesečno je zabilježeno oko 12.000 prijava na oglašena radna mjesta, dok je oko 5500 osoba apliciralo na otvorena radna mjesta. Prema njihovim podacima, deficitarne kategorije za prošlu godinu, pored informatike - software, bile su biotehnologija i farmacija, arhitektonske usluge i ugostiteljstvo.
Kategorije suficitarnih zanimanja (gdje je postojala velika potražnja, ali mala ponuda poslova) u 2011. godini bile su administrativne i slične usluge, transport, skladištenje i logistika, policija i zaštitarske usluge, turizam i osiguranje.
U najviše slučajeva poslodavci u protekloj godini nisu navodili vrstu zaposlenja u oglasima, čak u 30,9 posto oglasa. Što se tiče stupnja obrazovanja, u čak 48,91 posto oglasa poslodavci su tražili radnike s visokom stručnom spremom, a potom u 32,74 posto oglasa sa srednjom.

Godinama čekaju posao

Danas posao traži više od 500 tisuća osoba, a više od polovice njih su žene. Na popisima zavoda za zapošljavanje mogu se naći svi profili, a dužina čekanja u uglavnom je nekoliko godina, ali i desetljeća. Posao čekaju i oni bez i jednog razreda škole, ali tu su i mnogi sa završenim fakultetom pa i oni s diplomom doktora znanosti, u BiH svaki dvanaesti nezaposleni ima u džepu diplomu od više škole pa do doktorata. Kada je riječ o srednjoj stručnoj spremi, premda su ih puni zavodi za zapošljavanje, najtraženiji su bili trgovci (149 radnih mjesta). Slijede policajci (67), ekonomski tehničari (67), drvoprerađivači (45), elektrotehničari (36), strojarski tehničari (33), gimnazijalci (30), građevinski tehničari (26), medicinski tehničari (23) i elektromonteri (22).

Iznimno su tražena zanatska zanimanja, i to: vozači (92), tesari (51), kuhari (48), strojovođe (46), šivači (25), te zanimanja kao što su zaštitari (47), čistači (42), domari (40), NK radnik (27) i spremači (22). Poslovi zavarivača, pekara, kuhara i pizza-majstora su neka od najtraženijih zanimanja. Nije redak slučaj da ljudi ovakvog profila zarađuju više nego oni s visokom stručnom spremom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?