PROMJENE

Zatvorsku narukvicu već sada čeka 840 osuđenika u BiH

narukvnica
VL FOTO
05.07.2010.
u 11:58

Osuđenik sam odlučuje o elektro narukvici ili odlasku u zatvor. Ostavljena je mogućnost izbora

Čak 840 osuđenika iz Federacije BiH za svoja (ne)djela na kaznu do godinu dana zatvora, već početkom jeseni bi se, umjesto iza rešetaka, mogli naći u nadziranom kućnom zatvoru pomoću elektroničke narukvice. Naime, toliko ih od njih ukupno 1100 trenutačno čeka izdržavanje kazne u prenapučenim zatvorima u FBiH, a osuđeničke narukvice će dobiti ako se uskoro usvoji Zakon o probaciji, koji, među ostalim, regulira i elektronički nadzor osoba koje bi odlukom suda trebale biti iza rešetaka, te ako na to pristane kažnjenik.

U realizaciji tog projekta, koji bi trebao rasteretiti domaći zatvorski sustav koji već, doslovce, puca po šavovima, te značajno krši ljudska prava onih s »druge strane zida«, i Federalno ministarstvo pravosuđau gledat će se na primjer iz Velike Britanije, koja već desetljećima ima implementiran sustava probacije ili rada za opće dobro, pa tako i elektroničkog monitoringa pritvorenika i osuđenika. Upravo zbog pogodnosti ovog zakona, mnoga se suđenja trenutačno odugovlače. Za razliku od Federacije, u drugoj polovici države BiH pak o tome još ni nema govora.

– Prema tome zakonu, osuđenici će se moći kretati u krugu do 100 metara od mjesta prebivališta. U njihovom domu će biti ugrađen uređaj koji će preko odašiljača signalizirati svako kršenje pravila pa tako i bilo kakvo oštećenje zatvorske narukvice. Ukoliko tako procijenimo, osuđenik će moći ići i na posao, i to bez nadoknade, gdje bi se također ugrađivao alarmni uređaj. Od kuće do posla bi mu bilo dano pola sata vremena...

Ukoliko se ovaj sustav prekrši, osuđenik se sprema iza zatvorskih zidina i tamo ostaje do kraja kazne. Svakako, bit će to tehnička podrška strožem, ali i efikasnijem praćenju osoba koje će biti na tzv. ograničenoj slobodi - navodi ravnatelj KPZ-a Mostar Romeo Zelenika napominjući da osim elektroničke narukvice postoji i satelitsko praćenje kretanja osuđenika i prepoznavanje njihova glasa preko telefona.

Zaštitarske tvrtke, posebno one koje se bave tehničkom zaštitom, imaju priliku javiti se na natječaj Federalnog ministarstva pravosuđa za elektronički nadzor pritvorenika i osuđenika, koje opet očekuju da će najmom opreme i usluge od tih tvrtki dobiti cijenu barem za polovinu nižu od one koliko stoji jedan dan boravka u zatvoru. Trenutačno je to 80 maraka.

U susjednoj Srbiji je već najavljeno da će svi silovatelji, a posebno višestruki povratnici, kada i odsluže zatvorsku kaznu, biti dužni nositi elektroničke narukvice, kako bi se u svakom trenutku pratilo njihovo kretanje. S druge strane, u hrvatskom pravosudnom sustavu posljednjih godina bilježi se eksplozija zatvorske populacije od 25-30 posto. Razlozi tome su slični, naime, kazne su općenito postale strože. Računa se da će se monitoring sustavom do 2014. na čitavom Balkanu pratiti kretanje na desetke tisuća ubojica, silovatelja, dilera, kradljivaca, huligana...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije