Burna rasprava

Zastupnici se vrijeđali po skoro svim osnovama

Sjednica
23.05.2012.
u 15:00

Polemike su se na trenutke pretvarale u verbalna razračunavanja udaljena od početnog povoda

Burne polemike izazvao je prijedlog dopredsjedavajućeg Stanka Primorca da zastupnici, nakon rasprave o točkama dnevnog reda, glasuju o svima njima tek na kraju sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta koja je u tijeku u Sarajevu. Opozicija se usprotivila, tvrdeći da se takvim načinom rada krši Poslovnik Doma i da se Primorac, odnosno parlamentarna većina, boje da neće održati kvorum do kraja sjednice ako se bude glasalo prema ustaljenoj praksi, o svakoj točki odmah nakon rasprave o njoj. Na prijedlog iz opozicijskih klupa, dopredsjedavajući Primorac je proglašavao pauzu a nakon njenog isteka, ova situacija je smirena kad je obznanio da odustaje od svog prijedloga. (Dodao je da o njemu ipak treba razgovarati kad na dnevnom redu budu izmjene Poslovnika.) Polemike su se na trenutke pretvarale u verbalna razračunavanja udaljena od početnog povoda.

Jasminka Durić iz opozicijske A-SDA, ponašanje Narodne stranke \"Radom za boljitak\" (NSRZB), odnosno rukovoditelja i aktualnog ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, dovela je u kontekst manipulacija u vezi s isplatom poticaja iz federalnog proračuna za poljoprivredu. Pošto je iz klupa NSRZB-a negodovano tijekom njene diskusije, ona je dvjema zastupnicama iz te stranke, među kojima i Almi Čardžić, preporučila \"da se ponašaju kao dame, a ne kao na pijaci\" te Čardžić prigovorila što negodovanje izražava s mjesta umjesto da se prijavi za diskusiju, uključi mikrofon, kojem je inače vična, i tek onda uzme riječ. Aluzija na poznavanje komunikacije putem mikrofona Alme Čardžić odnosi se na to što ona nije samo sudionica bh. političke scene već dugo godina i estradne.

Verbalno su se sukobili Munib Jusufović iz Saveza za bolju budućnost BiH i Ivica Jurčić iz NSRZB-a. Jusufović je optužio dopredsjedavajućeg Primorca da se ne drži poslavnika, a Jurčić je njemu (Jusufoviću) prigovorio na račun toga što je dosad bio član više stranaka. Jusufović je uzvratio da jeste bio član Saveza komunista u bivšoj Jugoslaviji, \"kumrovački đak\", a potom u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, prije sadašnjeg članstva u SBB-u, jedan od osnivača i te i političkih stranaka čiji je član bio prethodno - Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Sve to, kao i prigovori na račun prijedloga dopredsjedavajućeg Primorca, u kojima je više puta sudjelovao i Marinko Čavara, šef zastupničkog kluba HDZ-a BiH, doveli su do pauze, zatražene iz klupa Stranke za BiH. Po njenom isteku dopredsjedavajući je rekao da odustaje od predloženog, a iz toga proizilazi da bi se danas trebalo raditi prema ustaljenoj praksi, odnosno glasovati o svakoj točki odmah po završetku rasprave o njoj.

Ova sjednica Zastupničkog doma, 15. redovna, počela je jučer, kada je utvrđen dnevni red. Između ostalih točaka, pred zastupnicima su izmjene federalne zakonske legislative iz braniteljskog resora, koje će im izložiti resorni federalni ministar Zukan Helez, kao i Nacrt strategije razvoja znanstvenoistraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u FBiH za razdoblje 2012. - 2022. godina, za šta je angažiran akademik Božidar Matić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?