Spor

Zaštitari tukli žene

Žene
21.09.2012.
u 09:07

Sarić: Jedan zaštitar me uhvatio za vrat i počeo me daviti

Jučer ujutro oko šest sati uz veliko osiguranje zaštitarskih agencija poduzeće Company Peeb iz Travnika počelo je zagrađivati gradilište buduće minihidrocentrale Luke snage 1,9 MW. Kada su to mještani primijetili veliki broj njih okupio se uz rijeku, a žene su počele uklanjati armaturnu ogradu. Tijekom uklanjanja ograde zaštitari su fizički nasnuli na šest žena od kojih su dvije završile u hitnoj pomoći.

Agonija traje mjesec dana

Gotovo mjesec dana svakodnevno mještani Gojevića i Bakovića dežuraju uz rijeku Željeznicu kako bi spriječili izgradnju mini hidrocentrale Luke snage 1,9 megavata koju je poduzeću Company Peeb iz Travnika svojom odlukom od 4.8.2011 godine dodijelilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a koje je potpisao mr. sc. Desnica Radivojević.

-Nas prvo nitko nije pitao želimo li mi tu hidrocentralu? Imamo oko 250 potpisa mještana koji su izričito protiv te centrale jer voda je naš život. Ovdje sam ja dobila batine od jednog zaštitara. Evo, vidite, sva sam počupana. Dvije kolegice su završile u hitnoj. Dolazili su nam ovdje i županijski političari, puno toga obećali, ali ništa nisu do sada uradili. Ništa se ne pokreće s mrtve točke. Čak četiri tužbe pokrenuli smo protiv investitora koji je kupio koncesiju od poduzeća JESS d.o.o Busovača Kaćuni - govori nam Sumbulka Miličević, ogorčena i na pravosuđe zašto ne rješava njihove tužbe. Ruža Sarić i Antonija Bilić također su jučer ujutro bile u akciji uklanjanja žičane ograde ali i dobile batine. -Jedan zaštitar me uhvatio za vrat i počeo me daviti. Evo pogledajte. Malo je falilo da me ne uguši. Išla sam u hitnu primiti injekciju za smirenje, a izvadila sam i ozljedni list pa ću pokrenuti tužbu protiv te zaštitarske tvrtke koja vrši teror nad nama, govori nam Ruža Sarić, a Antonija Bilić nastavlja: -Došli smo spontano kako bi uklonili žičanu ogradu kojom nam zagrađuju rijeku da prave hodrocentralu. Ženu koja je stajala do mene zaštitar je uhvatio objema rukama i htio je udaviti Ja sam prišla da je obranim, međutim, ovaj drugi zaštitar je pritrčao i uhvatio me snažno za ruku te me bacio preko ceste. Sad me boli ruka, bila sam u Domu zdravlja dobila sam injekciju, tabletu za smirenje. Pod velikim sam stresom, Sličnu priču čuli smo i od drugih žena, a Vera Bilić dodaje: -Usljed nasilja i bahatosti zaštitara mogla sam pasti u rijeku.Ovo je gore nego što je bilo 1992. i 1993. godine. Zanimljivo je napomenuti da ni općinskog načelnika Fojnice nitko nije pitao hoće li se i može li se praviti centrala na rijeci Željeznici. -Na žalost mi s tim nemamo ništa. Ja samo dobijem informaciju da je neka privatna tvrtka dobila koncesiju nad nekom od naših rijeka. Sve to dolazi s federalne razine i ne čudi me što građani negoduju. S četiri hidrocentrale koje rade u Fojnici godišnje dobijemo oko 90 tisuća KM koncesione naknade, tvrdi načelnik Salkan Merdžanić.

Ne odustaju

Predstavnik poduzeća Company Peeb na nedavnoj sjednici općinskog vijeća ponudio je mještanima Gojevića uređenje infrastrukture, izgradnju putova, vodovoda, stipendije za djecu. Oni su odbili ponudu, a prihvatili su je mještani Dusine gdje su također investitori postavili ogradu ali ona nije srušena. Mještani Gojevića i Bakovića i dalje nastavljaju dežurati na rijeci Željeznici.

Ključne riječi

Komentara 1

IK
Ilija Kobac
22:07 21.09.2012.

Lopovi "namirisali" na brzinu zaraditi lovu, i sluze se svim mogucim srestvima,bas njih briga za okolis i prirodu(za njih su ljudi nule). Gnjide!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?