MARATONSKO SUĐENJE

Zaručnik poginuo prije 10 god., a optuženom ukinuta presuda

prometna
31.03.2012.
u 11:02

Još traje sudski spor o pogibiji nesretnog Franje Brekala (1973.) iz Širokog Brijega

Nakon gotovo deset godina od tragične prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Franjo Brekalo (1973.) iz Širokog Brijega, suđenje se ponovno vraća na početak. Nakon što je Vrhovni sud FBiH iznova ukinuo nepravomoćnu presudu od godine dana zatvora, opet bi se na optuženičkoj klupi trebao naći 58-godišnji ugostitelj Vlado Pehar iz širokobriješkog Gornjeg Graca, nastanjen u Zagrebu. Presuda je ukinuta na žalbu odvjetnika Josipa Muselimovića iz Mostara.

“Nedostatak dokaza”

Podsjetimo, Pehara je prije toga Općinski sud u Širokom Brijegu nepravomoćno oslobodio odgovornosti usljed “nedostatka dokaza“. Tada su se pozivali na, kako navode iz oštećene obitelji, dvojben nalaz jednog od ukupno četiri prometna vještaka iz čitave regije, a što je naknadno osporio Županijski sud, koji je uvažio žalbe oštećenika i tužitelja o pogrešnim i nepotpunim činjenicama te čitav proces vratio na početak. No, i osuđujuća presuda je sada osporena u ovom maratonskom slučaju, punom očitih opstrukcija, unatoč urađenoj rekonstrukciji kobnog 6. srpnja 2002., kada je nesretni Brekalo, pri povratku od zaručnice, oko 2:40 sati na širokobriješkoj obilaznici poginuo za upravljačem golfa I HXO (336-M-440). Njemu u susret, iz smjera Širokog Brijega, išao je terenac marke Mercedes ML 270, vlasništvo zagrebačkog poduzeća Cassandra(ZG 3436AG), koji je vozio Vlado Pehar, naknadno optužen za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa sa smrtnom posljedicom.

Kako je stajalo u policijskom izvješću, i Pehar, kao i njegov suputnik Tomislav Zelenika zvani Šoma tom su prigodom zadobili ozljede. Zbog teških ozljeda noge vozač terenca je odvezen u mostarsku bolnicu, pa pod pomalo nejasnim okolnostima ubrzo prevezen u zagrebačku bolnicu.

Bio pijan

Tek dva i pol sata nakon nesreće, izmjerena mu je razina alkohola u krvi (1,35g/kg). Okrivljeni čak nije ni sporio da je sporne noći, nakon malonogometnog turnira u naselju Klanac, popio tri piva i jedan Jack Daniels. Uostalom, u optužnici koju zastupa tužitelj Ljiljanko Naletilić, i navodi se da je pod utjecajem alkohola prešao na lijevi prometni trak i izazvao nesreću. No obrana to opovrgava i kaže da je vozač terenca u kritičnom trenutku izbjegavao nesreću!

Naime, tvrde da se golf iz suprotnog smjera kretao čudnovatom brzinom praveći osmicu na cesti. S druge strane, trijezni vozač golfa je na mjestu smrtno stradao usljed kobne rezne rane na vratu, udarca u glavu i grudi. Od siline udara, njegovo je vozilo bilo odbačeno šest i pol metara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?