Istražili smo

Zaposleni u Sarajevu primi 340 KM više od radnika u Posavini

Radnici
24.08.2013.
u 09:45

Kako živjeti dobro, ako se zna da gotovo svaki stanovnik od svoje plaće, ako je uopće prima, izdvaja čak 80 posto za hranu

Općenito, osim iznimno malog broja sretnika, stanovnici u cijeloj Bosni i Hercegovini teško žive, zapravo, iz dana u dan, živi sve teže i teže. S prosječnom plaćom od 836 maraka teško se izlazi na kraj.

Neumoljiva statistika

Premda su statistički podaci varljiva kategorija, preko tih podataka pokušali smo saznati gdje je u BiH najugodnije, a gdje najneugodnije živjeti kada je u pitanju onaj materijalni aspekt. Generalni zaključak je da u ovoj državi svi loše žive. Kako živjeti dobro, ako se zna da gotovo svaki stanovnik od svoje plaće, ako je uopće prima, izdvaja čak 80 posto za hranu. Kako ne bi previše hvalili Europu, i tamo ima problema, pogledajmo što pokazuju statistički podaci; gdje se u BiH najbolje živi? Prema procjenama ekonomskih stručnjaka i pokazateljima s terena, ako bi se usporedila dva entiteta, za dlaku je lakše živjeti u Republici Srpskoj nego u Federaciji. Prosječne plaće su gotovo izjednačene, a cijene proizvoda su nešto niže u Republici Srpskoj.

Kada je u pitanju Federacija, onda se može reći, da zaposleni u Sarajevskoj županiji primaju najveću plaću. A njih nije ni mali broj. Tako 122.541 zaposleni u Sarajevskoj županiji primi mjesečno u prosjeku po 1029 maraka. Više od federalnog prosjeka imaju još zaposleni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji mjesečno prime po 894 KM. Zaposleni u Hercegbosanskoj županiji su na visokom trećem mjestu i primaju plaću jednaku federalnom prosjeku. Ostali su ispod prosjeka. Kao i ranije, najmanje u prosjeku prime zaposleni u Posavskoj županiji, 147 KM manje od federalnog prosjeka, a čak 340 maraka manje od zaposlenog u županiji s najvećim primanjima.

Košarice su preskupe

Međutim, udruženja za zaštitu potrošača u oba entiteta ne priznaju košarice koje obračunavaju zavodi za statistiku, sindikalne košarice, stvarne, znatno se razlikuju od njih. 
Procjena je da u Republici Srpskoj ima više siromašnih stanovnika. Svaki peti stanovnik Republike Srpske prema podatcima živi u oskudici, dok je u Federaciji BiH to slučaj sa svakim šestim stanovnikom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?