Dogovor

Zabrana uvoza jagoda, uvodi se plavi dizel...

Sastanak
02.11.2012.
u 09:03

Postignuto je niz rješenja koja bi mogla poboljšati bh. ekonomiju

Razgovori u Sarajevu najviših dužnosnika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je trajao čak šest sati, najvećim dijelom (četiri sata) protekli su u dogovaranju ekonomskih mjera čija bi realizacija dovela do uspješnijeg poslovnog ambijenta u našoj zemlji. Slično je bilo i u Aleksandrovcu prije desetak dana kada su, također, dva izaslanstva do najsitnijih detalja usuglašavala buduću suradnju. O oba dogovora SDP-a i SNSD-a upoznat će dva HDZ-a, SDS i SBB.

Zaštita proizvođača

Dvije socijaldemokratske stranke usuglasile su se za neophodne izmjene zakona i drugih propisa koje će, ako ih odobri Parlament, bolje zaštititi domaće proizvođače, dovesti do učinkovitije javne uprave te, također, do učinkovitijih elemenata izbornog zakonodavstva. - Podrška navedenih političkih čimbenika također je potrebna zajedničkoj poziciji SDP-a i SNSD-a kako bi se već idućeg tjedna na sjednici Zastupničkog doma PS BiH krenulo u realizaciju dogovorenih dokumenata - kazao je Lagumdžija. Kad su u pitanju dispariteti vezani uz izvancarinska opterećenja za robe koje izlaze iz BiH u Srbiju i Hrvatsku, na primjer, dvije stranke su usuglasile mjere prema kojima će nadležne agencije moći ubrzo predlagati Vijeću ministara BiH akte čiji će cilj biti postizanje reciprociteta. Prema izjavama lidera SNSD-a Milorada Dodika razmatran je i problem tzv. valutne klauzule, u koji su ušla mnoga poduzeća i građani. Dogovorena je zabrana te klauzule kako se potrošački krediti podignuti u konvertibilnim markama ne bi vezivali uz strane valute, kao recimo za švicarski franak. Dogovoreno je i da u tromjesečnoj sezoni prispjeća poljoprivrednih proizvoda - jagoda, krumpira i mnogih drugih kultura, bude zabranjen uvoz tih roba u BiH, kao i izvoz roba za koje država daje poticaje.

Investicijski projekti

Oni koji ne primaju poticaje, a bave se proizvodnjom radi izvoza, mogu slobodno izvoziti za to vrijeme, kazao je Milorad Dodik. Dogovoren je i plavi dizel za poljoprivrednike, pojednostavljivanje procedure registracije tvrtki i diferencirana stopa PDV-a. Pitanja vezana uz koridor Vc, koja su bila posebna stavka u razgovorima SDP-a i SNSD-a, odnose se na zajednički nastup na razini države BiH pred međunarodnim financijskim institucijama. Jedna od dogovorenih mjera je i angažiranje sredstava Elektroprijenosa na način da 100 mil. maraka dobiti bude preneseno u ingerenciju entitetskih vlada za podršku javnim financijama, a 156 milijuna za investicijske projekte, kazao je između ostalog Dodik. U vezi s izmjenama izbornih propisa, naveo je dogovor o uvođenju zatvorenih lista već od sljedećih općih izbora u državi te ukidanje glavnog središta za prebrojavanje glasova i prenošenje glavnine tog posla na općinska izborna povjerenstva, a mogućnost uvođenja posebnih središta za prebrojavanje tamo gdje se eventualno pojave problemi. Dogovoren je i novi način izbora biračkih tijela. Inače, akademska javnost i politički analitičari, kao i lideri nekih stranaka upozorili su na štetnost sporazuma između lidera Dodika i Lagumdžije o nizu političkih i ekonomskih rješenja od kojih se većina odnosi na prebacivanje nadležnosti s države na niže razine vlasti, prvenstveno entitete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?