Vlada HB županije

Za cjepivo protiv gripe 10.000 maraka

Cijepljenje
30.10.2012.
u 10:37

S cijepljenjem u Hercegbosanskoj županiji bi se moglo početi već u prvom tjednu mjeseca studenoga, prognoze su liječnika ove županije

Za potrebe nabave cjepiva protiv sezonske gripe Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije Vlada je odobrila iznos od 10.000 maraka, potvrdila nam je to ravnateljica Zavoda dr. Dijana Mamić.

Veliko zanimanje

I ove godine je, kao i svih prethodnih, iskazan velik interes građana, kazala je naša sugovornica te dodala: “Riječ je o besplatnim dozama cjepiva za određene kategorije stanovništva. I ove godine su se kronični bolesnici, posebice umirovljenici, već od srpnja mjeseca počeli prijavljivati i već ih imamo oko 400 upisanih samo u Livnu. Naravno, tu spadaju i one kategorije koje sami stavimo na popis, dakle na koje moramo misliti, to su pacijenti hemodijalize i osoblje, koji predstavljaju jednu rizičnu kategoriju. Tu su, također, štićenici staračkih domova, a u županiji imamo dva staračka doma, Udruga paraplegičara i sl.“.

Dakle, puno je onih koji bi cjepivo trebali dobiti. Zavod je već raspisao natječaj za prikupljanje ponuda, no, već sada je evidentno da će se za jednu dozu izdvajati oko 10 KM, što znači da bi se s navedenim sredstvima moglo kupiti 1000 doza. Cjepivo bi se, kao i dosadašnjih godina, raspodijelilo po općinskim domovima zdravlja, s tim da bi Livno i Tomislavgrad kao najmnogoljudnije općine dobile i najviše besplatnih doza cjepiva.

Kasni cjepivo

Dr. Mamić se nada kako bi se s cijepljenjem moglo početi u prvom tjednu studenog te napomenula da se s tim aktivnostima dosta kasni u zemljama regije, pa tako i u BiH, za razliku od ostatka Europe gdje je cijepljenje počelo u optimalnom roku, u rujnu mjesecu. Pored besplatnih doza, građanstvu će na raspolaganju biti i komercijalno cjepivo količinu kojega će odrediti svaka primarna zdravstvena ustanova sukladno svojim potrebama. Cjepivo protiv gripe se izrazito preporučuje za rizične skupine osoba. Visoko rizičnu skupinu predstavljaju djeca koja boluju od kroničnih bolesti, također se preporučuje cijepljenje za svu djecu između 6 i 23 mjeseca i članove njihovih obitelji, astmatičarima i kroničnim bolesnicima te osobama starijim od 65 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?