PRIZNANJE PALESTINE

Za BiH je velika opasnost sve osim neutralnog stava

palestina
VL FOTO
16.08.2011.
u 09:32

Očekuje se da će BiH o Palestini imati isti stav kao i o Kosovu - neutralan

BiH se nalazi pred nekoliko vanjskopolitičkih izazova, a eventualna brzopleta reakcija na njih značajno bi produbila unutarnju političku krizu u zemlji. Posjet palestinskog predsjednika, Mahmouda Abbasa Sarajevu, kao i nedavni boravak izraelskog šefa diplomacije Avigdora Liebermana u Republici Srpskoj dio su lobiranja obje strane za glas BiH u Ujedinjenim narodima kada se bude glasovalo o priznanju neovisne Palestine.

Svaki glas važan

Svaki glas je važan, pa i Palestinci i Izraelci očekuju potporu BiH za svoje stavove. Palestinski predsjednik jučer je u Predsjedništvu BiH otvoreno poručio kako očekuje glas BiH za priznanje neovisnosti njegove zemlje. -Razgovarali smo o svim problemima koji se tiču pregovora o prijmu Palestine u članstvo UN, palestinskog pomirenja. Došli smo do zaključka da trebamo nastaviti ove razgovore, kazao je Abbas. Iako se članovi Predsjedništva BiH na sastanku s Abbasom, kao ni prethodnih dana, nisu izravno očitovali kakav će biti njihov stav o ovom pitanju, očito je da ne postoji jednoglasan stav o ovom međunarodnom sporu, te da bi Željko Komšić i Bakir Izetbegović mogli nadglasati Nebojšu Radmanovića u slučaju izjašnjavanja.Istovjetna je situacija i s drugim velikim međunarodnim problemom, statusom Kosova. U Federaciji i RS-u se sasvim različito gleda na potrebu eventualnog priznanja kosovske neovisnosti. Neutralan stav BiH o Kosovu mogao bi doći u iskušenje tijekom skore rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a o situaciji na Kosovu i zahtjevima Srbije glede stabilizacije prilika u najmlađoj europskoj državi koju Beograd još uvijek smatra dijelom svog državnog teritorija.

Diplomatska borba

Stranke iz RS-a otvoreno traže da BiH u Vijeću sigurnosti podrži zahtjeve Srbije, čemu se politički čimbenici iz Sarajeva otvoreno protive. Veliko je pitanje kakav bi BiH zauzela stav i u slučaju dodatne internacionalizacije grčko-makedonskog spora o imenu bivše najistočnije jugoslavenske republike. Bilo kakvo službeno svrstavanje BiH u međunarodnim sporovima, bez prethodno postignutog konsenzusa unutar zemlje, prijeti novom krizom.

Ključne riječi

Komentara 4

PA
park
12:48 16.08.2011.

Koliko sam upućen Hrvatska i Srbija će podržati Palestinsku nezavisnost , što je ispravno i principijelno ....., Republika šumska neće , Crna Gora hoće i treba nagraditi Palestinski narod za njegovu borbu za slobodu ! Postavlja se pitanje šta RŠ želi da postigne osporavajući drugima pravo na ono što oni imaju , pravo na slobodu ? Baš me interesuje kako bi narod u RŠ na referendumu glasao po ovom pitanju , ili se referendumi raspisuju samo kada\"nama\" trebaju !? Liberman je bio na godišnjem kod Dodika jer mu se izuzetno dopala Banja Luka Sarajevo nije baš na nekom mijestu pa mu se nije ni dopalo....... U svakom slučaju narodu Palestine želim da ostvari san o kojem sanja zadnjih 50g , a onima koji stoje na tom putu neka Bog sudi .

BB
BbadboyM
13:25 16.08.2011.

Park postavlja se pitanje za koga bi Hrvati BiH glasali da mogu? A ovako i bolje da je neutralno kad se ne zna što bi mi odlučili! Mi njima da damo slobodu, a vi nama našu gušite---ma odbi......

PA
park
13:55 16.08.2011.

@ Bbadboym Mi,Vi,Oni.......,o čemu ti čovječe , nemaš pojma ni ko sam ni šta sam a stavljaš me u Vi ......., ako bi ti glasao protiv bilo bi logično da pitaš i druge Hrvate za mišljenje ili vama kolektivno smjernice daje Dodik !?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?