Hrvatski premijer

Z. Milanović dolazi 4. listopada u Bugojno, Tomislavgrad, Ramu...

milanovic
Marko Jurinec/PIXSELL
25.09.2013.
u 09:08

Zoran Milanović dolazi u BiH u tjednu kada počinje popis stanovništva

Hrvatski premijer Zoran Milanović, kako doznajemo, dolazi u BiH 4. i 5. listopada. Prema planu trebao bi posjetiti Livno, Tomislavgrad, Kupres, Ramu, Uskoplje, Bugojno i Kraljevu Sutjesku. U ovim područjima do sada hrvatski premijer tijekom posjeta BiH nije boravio. Milanović će tijekom posjeta ovih sedam mjesta razgovarati s predstavnicima lokalne vlasti, predstavnicima Crkve, kao i hrvatskim dužnosnicima.

Važnost posjeta


- U nedjelju sam dugo razgovarao s premijerom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Idući tjedan dolazi u posjet BiH. Ja sam ohrabren najavljenom posjetom BiH premijera Milanovića, kao i dosadašnjim posjetama predsjednika Ive Josipovića, jer takvi posjeti do sada nisu bili praksa. Oni doprinose stvaranju jedne bolje klime, ali i spoznaji što je to BiH i kako ona funkcionira. To je za nas vrlo važno i sve to bi se moglo ugraditi u jednu strategiju iza koje bi stali i vlast i oporba, bez obzira o kojim političkim opcijama je riječ, kazao nam je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Dolazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u BiH u tjednu kada počinje popis stanovništva je također snažna poruka podrške jer je za Hrvate u BiH popis jedno od najvažnijih pitanja za budućnost. - Za Hrvate je pitanje popisa i odziva na popis stanovništva prevažno i mislim da ono što smo radili i s vlastima Hrvatske, kako bi stvorili ambijent da svi oni naši ljudi koji imaju imovinu u BiH, bez obzira u kakvom je stanju ta imovina, dobiju priliku popisati se sukladno zakonu, a da nemaju nikakvog straha za to što imaju neko stečeno pravo u Hrvatskoj, izjavio je Čović. Mnoge institucije u Republici Hrvatskoj pozvale su Hrvate iz BiH da se odazovu na popis stanovništva. Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske nedavno je pozvao Hrvate s prebivalištem u BiH da sudjeluju u popisu stanovništva. Prošloga tjedna Borjana Krišto i izaslanstvo HDZ-a RH razgovaralo je i s predsjednikom Ivom Josipovićem o popisu u BiH .

Hrvatsko pitanje

Veliku ulogu u animiranju i informiranju Hrvata iz BiH, a koji su u Hrvatskoj, imao je HDZ RH koji je dao veliku podršku. Hrvatsko pitanje u BiH i problemi s kojima se nose Hrvati u BiH bit će jedna od tema razgovora i premijera Milanovića tijekom susreta s hrvatskim dužnosnicima idućega tjedna. Kako doznajemo, planirano je i da hrvatski premijer obiđe i projekte u koje je Vlada Republike Hrvatske uložila novac, razgovara s voditeljima projekata, te vidi na licu mjesta kako sve izgleda i napreduje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?