REAGIRANJE

VSTV obmanjuje javnost, nisu nadležni imenovati ustavne suce

borjana krišto
Zoran Grizelj
09.02.2011.
u 09:49

Krišto je citirala odredbe Ustava: “nadležnost VSTVBiH, između ostalog, uključuju imenovanje, vođenje disciplinskog postupka protiv i smjenjivanje sudaca osim sudaca Ustavnog suda FBiH“

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto opovrgnula je navode Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH ističući da po Ustavu ovlaštenje za imenovanja sudaca Ustavnoga suda Federacije Bih ima isključivo predsjednik Federacije uz odobrenje Doma naroda. VSTV je naveo kako je predsjednica Krišto prekršila Ustav time što nije postupila po preporukama ove institucije. Krišto je citirala odredbe Ustava: “nadležnost VSTVBiH, između ostalog, uključuju imenovanje, vođenje disciplinskog postupka protiv i smjenjivanje sudaca osim sudaca Ustavnog suda FBiH“.

- Besmislen je, a prije svega pravno neutemeljen i štetan svaki pokušaj pravnog tumačenja s ciljem favoriziranja odredbi Zakona o VSTV-u nad odredbama Ustava Federacije BiH. Pravna snaga Ustava je neupitna u odnosu na niže propise i ta u pravnoj nauci etablirana činjenica se odnosi i na zakone koje svojom odlukom nameće visoki predstavnik međunarodne zajednice”, pojašnjava Krišto. U tom pogledu cijeni da je neprihvatljiva konstatacija o kršenju zakonom propisane procedure kod takvih imenovanja izražavjući čuđenje zbog nepoznavanja pravnih propisa.

- Neozbiljno je i neodgovorno od nekih institucija, pogotovo onih koje se institucionalno bave pravnim pitanjima, da zarad njima znanih potreba koriste termin ‘tehnički mandat’”, navodi predsjednica Federacije BiH, ustvrdivši da takva kategorija ne postoji ni u Ustavu ni u zakonu, “pa stoga dok mandat ne prestane, kako je to predviđeno u Ustavu i zakonu, izabrani dužnosnici obnašaju svoju dužnost u punom kapacitetu, kao što je i u slučaju donošenja odluke. Krišto je navela i da VSTV svrstavanjem Ustavnog suda u sustav pravosudnih institucija te netočnih podataka ‘na grub način zloporabljava svoje institucionalne ovlasti’.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?