Ljubuški

Vozaču 5 mjeseci za pogibiju pješaka koji je palio rakete

Grude
02.11.2012.
u 09:47

Proglašen krivim 21-godišnji Mate Brnadić iz grudskih Vrućica zbog pogibije Joze Spajića (1989.)

Općinski sud u Ljubuškom pravomoćnom presudom proglasio je krivim 21-godišnjeg Matu Brnadića iz Vrućica zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Odbacio u kanal

Brnadić je na Novu Godinu 2010. u mjestu Bobanova Draga, općina Grude, upravljao vozilom golf iz pravca Gorice u smjeru Gruda krećući se brzinom od 73 kilometra na sat, dok je na tom dijelu magistralne ceste brzina ograničena do 60 km/h. Kada je opazio skupinu pješaka uz desnu ivicu kolnika, Brnadić je vozilom prešao na lijevi trak, a u tom trenutku nije primijetio pješaka Jozu Spajića (1989.) koji je prelazio cestu, te ga je vozilom udario i odbacio u kanal izvan kolnika, uslijed čega je nesretni mladić zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Olakotne okolnosti

- Nakon provedenog postupka i svih izvedenih dokaza, od olakotnih okolnosti na strani optuženog sud je našao da ranije nije osuđivan, da nije bio pod utjecajem alkohola iako je bila Nova Godina, da je cijeli događaj duboko pogodio samog optuženog, da se iskreno kaje što je i izražavao suzama na samoj glavnoj raspravi, da je u vrijeme prometne nezgode imao nepunih 19 godina, dakle da je riječ o mlađoj punoljetnoj osobi, kao i njegovo korektno držanje pred sudom. Osim navedenog, sud je cijenio i odnos obitelji optuženika prema obitelji pokojnog Joze Spajića i njihova nastojanja da izraze svoju sućut i žaljenje zbog ovog nesretnog događaja. Sud je posebno imao u vidu i odnos optuženika prema žrtvi ovog kaznenog djela, odnosno činjenicu da je više puta išao na grob pokojnog Joze Spajića, molio se za njega i zapalio mu svijeću. Sve te okolnosti u svojoj ukupnosti te u vezi s doprinosom pješaka za nastanak prometne nezgode koji je bio pod utjecajem alkohola - 1,42 promila u krvi, zaslužuju da ih se cijeni kao osobito olakotne okolnosti zbog kojih je sud izrekao kaznu zatvora optuženom u trajanju od pet mjeseci - kažu u ovom suda.

Posljednje minute

Kako smo pisali, samo nekoliko koraka unazad koje je učinio kako bi se odmakao od upaljenih novogodišnjih raketa na rubu magistralne ceste Grude - Imotski, bilo je kobno za 20-godišnjaka, koji je u posljednjim minutama 2009. godine izdahnuo. Tragedija se dogodila preko puta obiteljske kuće, i to pred očima skupine mladića i djevojaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije