Široki Brijeg

Vodonatapni sustav
- Projekt obuhvaća oko 80 km cijele općine

rasprava
VL FOTO
08.03.2012.
u 12:29

Projekt obuhvaća i područje Ljutog Doca i odvođenje oborinskih voda s kočerinskog polja

Javna rasprava o temi “Projekt razvoja navodnjavanja (IDP) za podprojektno područje Mostarsko blato, Idejni projekt” održana je u Općinskoj vijećnici u Širokom Brijegu. Predstavljen je i dokument “Plan upravljanja okolišem“, kao i dokument “Društvena procjena projekta razvoja navodnjavanja u BiH“.

Idejni projekt

Idejni projekt rekonstrukcije i razvoja sustava navodnjavanja za projektno područje Mostarsko blato izradio je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Projekt koji je predstavio Nermin Đipa, vodeći projektant Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu obuhvaća rekonstrukciju postojećeg vodonatapnog sustava na području cijele općine u dužini oko 80 km, proširenje na području Ljutog Doca u dužini 4,25 kilometra i odvodnju oborinskih voda s kočerinskog polja. Projekt obuhvaća područje Mostarskog blata, Trnskog i Ruževa polja, Mokro polje i Kočerinsko polje s izvorištima vode Lištica, Crnašnica, Žvatić i Orovnik.

Sanacija i rekonstrukcija

Paralelno s ovim projektom JU Coming izrađuje projekt sanacije i rekonstrukcije akvadukta u Borku (ukupan raspon akvadukta je 74 metra), a koji će biti uključen u ovaj projekt. Misija svjetske banke u BiH je prije četiri godine započela s projektom razvitka sustava za navodnjavanje (projekt: IDP) u cilju održivog unapređenja sustava za navodnjavanje i institucionalnog okvira za pružanje podrške i povećanja poljoprivredne proizvodnje. Projekt se paralelno provodi u FBiH i RS-u. U FBiH su od više kandidiranih i pripremanih podprojekata, osim podprojekta “Mostarsko blato” u općini Široki Brijeg, projekt razvoja sustava navodnjavanja bit će implementiran i u općini Goražđe. Istaknuta je velika važnost i značaj koji će rekonstruirani i prošireni sustav za navodnjavanje imati za povećanje poljoprivredne proizvodnje u Širokom Brijegu, kao i čvrsta podrška Općine Široki Brijeg ovom projektu. Nakon rasprave o ovoj temi slijedi izrada glavnog projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?