vođa libijske pobune

Vođa libijske pobune: Hrvatska nas je podržala, nagradit ćemo je

jalil
AFP
02.06.2011.
u 10:00

Radujemo se što je Hrvatska prva u vašoj regiji shvatila što se događa u Libiji i otkazala gostoprimstvo Gadafijevu diplomatu

Predsjednik Nacionalnoga tranzicijskog vijeća Libije ili, točnije rečeno, oporbene vlade koja predstavlja onaj dio zemlje koji se pobunio protiv režima Moamara Gadafija, Mustafa Abdul Jalil prvi je “pik” Libijaca za budućega predsjednika ili premijera ove naftom bogate države.

Kako su u Libiji, ali i u svijetu, rijetki oni koji vjeruju da sadašnja vlast u Tripoliju može preživjeti građanski rat i vojnu operaciju NATO-a, ovdje više nitko ne postavlja pitanje “ako” već isključivo “kada”.

Jasno, pritom priželjkuju i tako je dogovoreno da odmah nakon pada Gadafija u Libiji budu raspisani prvi slobodni i demokratski izbori u povijesti.

Nakon što je naša Vlada, zbog podrške Gadafijevu režimu otkazala gostoprimstvo libijskom otpravniku poslova za Hrvatsku Abdulkarimu Naasu, vlasti u Benghaziju odlučile su uspostaviti službeni kontakt sa Zagrebom. Predsjednik Abdul Jalil putem Nourddina Aljmala, poduzetnika iz Misrate koji je studirao u Zagrebu, poslao je pismo zahvale predsjedniku Ivi Josipoviću te poziv za posjet Libiji. Isto tako ovlastio ga je za uspostavu kontakta s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova.

Zašto vam je bitan kontakt s Hrvatskom?

Kao prvo, želimo zahvaliti Hrvatskoj zbog toga jer je prva država iz te regije koja je otkazala gostoprimstvo visokom diplomatu koji je predstavljao režim pukovnika Gadafija, a ne Libiju. Režim u Tripoliju izgubio je svaki legitimitet i ne može zastupati libijski narod jer protiv njega ratuje. To su prepoznale brojne svjetske države, ali mnoge i nisu. Zbog toga se radujemo što je Hrvatska jedna od onih koje su shvatile što se događa u Libiji.

Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?