Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Vlast u BiH do kraja godine

Prvi put čelnici šest parlamentarnih stranaka koje će tvoriti buduću državnu vlast, a pod političkim pritiskom diplomata EU-a i SAD-a, žele riješiti pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.
13. studenoga 2011. u 11:49 0 komentara 3 prikaza
ljubic
Foto: Braco Selimović

Ako ne postignu konačan dogovor, onda će politička šestorka nakon 405 dana znati hoće li nova državna vlast biti formirana do kraja godine ili će i dalje jalovim sastančenjem ljutiti od politike i onako frustrirano biračko tijelo. To će najvjerojatnije biti sukus sastanka koji idući tjedan s ostalom petoricom stranačkih čelnika organizira predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, a podržava ga predsjednik SDS-a Mladić Bosić. Upravo bi na ovom sastanku predsjednici dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SDP-a i SDA trebali odlučiti hoće li doista ići u formiranje Vijeće ministara BiH do kraja godine, što potenciraju visoki dužnosnici EU-a i SAD-a, ili će postojeća garnitura državne vlasti i dalje raditi u tehničkome mandatu.

To najviše ovisi o zahtjevu koji na sastanku iznese ponajprije predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, koji suptilnim opstrukcijama svoju stranku pred međunarodnim diplomatima želi predstaviti kao “glas razuma”, a svi ostale, pogotovo dva HDZ-a, razbijačima države BiH. Dio krivnje, istina manji, dakako snosi i čelništvo ostalih pet parlamentarnih stranaka uključenih u pregovore, ali da je Lagumdžija pokazao minimum političke fleksibilnosti, novo Vijeće ministara BiH bi bilo odavno već u funkciji. Da nije bilo upliva američke i europske diplomacije, SDP-ov tajni plan o neformiranju novog Vijeća ministara, nego ostavljanja starog do kraja tehničkog mandata, bio bi, ističu naši sugovornici, sigurno ostvaren. Optimizam za neki opipljiv pomak u pravcu formiranja vlasti budi izjava predsjednika SNSD-a Milorad Dodik koji je prošli tjedan održao sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

“Krajnje je vrijeme i mi dijelimo zajednički stav da se nastave sastanci šestorice političkih lidera u BiH i da bi bio red da lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić sazove jedan sastanak na kome bismo o tome razgovarali”, kazao je Dodik. Ističući da o tome postoji i suglasnost predsjednika SDS-a Mladena Bosića, Dodik je ustvrdio da bi na taj način bila otpočeta nova runda razgovora o mogućem rješenju pitanja formiranja vlasti. Uz razgovore o državnoj vlasti, i dva HDZ-a moraju riješiti problem formiranje vlade u Hercegbosanskoj županiji, koji su zastali, zbog uskogrudnih stranačkih interesa i personalnih sukoba unutar dvije stranke. Taj sukob moraju riješiti čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, isto kao što su ga nedavno riješili kada je bila u pitanju raspodjela ministarskih fotelja pri formiranja vlasti u Srednjobosanskoj županiji.

No, međusobni stranački animoziteti između dva HDZ-a u Hercegbosanskoj županiji su puno dublji i izraženiji nego što je to bio slučaj kad se formirala vlast u središnjoj Bosni.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.