ŠTEDNJA

Vlada ZHŽ-a ukida biznis-kartice, ukida putovanja po svijetu...

cosic
VL FOTO
15.11.2010.
u 07:49

Premijer ZH županije Zdenko Ćosić kazao je kako to ni izbliza neće biti dovoljno za uklanjanje deficita

Ogroman deficit koji su primili u nasljedstvo od bivše Vlade, aktualnom vodstvu Zapadnohercegovačke županije na čelu sa Zdenkom Ćosićem u idućoj će godini biti ključni teret, a iznalaženja načina uštede ključna smjernica prilikom izrade i donošenja proračuna za 2011. godinu. Sadašnju Vladu, koja je formirana u rujnu ove godine nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi dr. Zvonke Jurišića, prilikom stupanja na dužnost zatekla je gotovo u potpunosti prazna blagajna te milijunski deficit.

Višemilijunski deficit

Prema podacima koje smo dobili, ukupan deficit, zaključno s 30. lipnjem ove godine, iznosio je 44,701.598 maraka. Od tog iznosa na ime neplaćenih doprinosa otpada čak 14,123.692,05 KM. Kakvo su stanje doista zatekli, svjedoči podatak da je u županijskoj riznici na dan primopredaje bilo svega 238.076,53 KM. Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić istaknuo je da je za stabilizaciju proračuna u prvoj fazi 2011. godine potrebno preispitati i značajno umanjiti sve ono što potpada pod materijalne troškove.

- Već smo ukinuli biznis-kartice, egzotična putovanja po svijetu i odlaske na sportska europska i svjetska prvenstva na račun proračuna. Pod tim podrazumijevamo i smanjenje troškova goriva, honorara izvjesnim vanjskim suradnicima, članovima raznih povjerenstava i slično, naglasio je Ćosić. No, navedeno svakako neće biti ni izbliza dovoljno da bi se deficit otklonio te je potrebno napraviti značajne uštede kako bi se osjetnije smanjio. U tom pogledu županijska Vlada, a koja će i nakon novog konstituiranja vjerojatno ostati u istom ili vrlo sličnom sastavu, morat će napraviti određene proračunske rezove.

Poticaji kao ušteda


Ćosić je napomenuo da su poticaji u poljoprivredi na koje je do sada otpadalo oko 4,000.000 KM svakako jedna od stavki na kojoj je moguće postići uštede.

- To, s druge strane, ne mora značiti i da će stvarni poljoprivrednici biti za nešto zakinuti jer se već dugo otvoreno špekulira o netransparentnom pa i nezakonitom prebacivanju novca na račun pojedinih tvrtki, a u ime tobožnjih subvencija kamata ili poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, kazao je Ćosić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?