EKSKLUZIVNO

Vlada traži: U mirovinu sa 63 godine do 2017. godine

umirovljenici
Kristina Štedul Fabac / VLM / Pixsell
21.05.2010.
u 07:00

Ukupna izdvajanja za bruto-plaće i naknade ne smiju premašiti 233 milijuna KM za ovu godinu, a zamrzava se i zapošljavanje u svim sektorima do kraja godine.

Nakon što su predstavnici MMF-a izrazili nezadovoljstvo dosadašnjom realizacijom reformi, posebice njezinom dinamikom, Večernji list je došao u posjed nacrta Pisma namjere o kojem se razgovaralo na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća, a koje će biti finalizirano u Washingtonu. Pismo je naslovljeno na Dominiquea Straussa-Kahna, direktora Međunarodnog monetarnog fonda. Potpisnici pisma su entitetski premijeri i ministri financija, predsjedatelj i ministar financija u Vijeću ministara te guverner Centralne banke BiH.

Zapošljavanje problem
U pismu se navodi kako je ukupno izvršenje proračuna na razini institucija BiH, FBiH i RS-a sukladno programu, ali je zabrinjavajuće da reforme gotovinskih transfera po osnovi prava, kao i mjere ograničavanja javne potrošnje na plaće u Federaciji nisu rezultirale očekivanim uštedama.

Rezultat toga je da su, primjerice, obje entitetske vlade uvele dodatne izvore prihoda i mjere da bi ograničile rashode. U tom smislu Vlada FBiH je uložila napore kako bi se oduprla troškovnim pritiscima. Naime, zahvaljujući prihodima koji su ostvareni iznad proračunskih projekcija, u prvom kvartalu ove godine zabilježila je konsolidirani deficit od 96 mil. KM, u usporedbi s programskim ciljem od 135 milijuna KM.

Međutim, zbog provedbi reforme naknada, bez dodatnih napora, pritisak na rashode će se nastaviti i ugroziti održivost javnih financija, navodi se u pismu. Iz tog razloga Vlada je odlučna u namjeri da na ove pritiske djeluje snažnim i konkretnim mjerama koje će biti sadržane u rebalansu proračuna. Konkretno kada su u pitanju plaće, Vlada će osigurati da ukupna izdvajanja za bruto-plaće i naknade u FBiH ne premaše 233 milijuna KM za ovu godinu. U tom pravcu zamrznut će svaku vrstu zapošljavanja u svim sektorima do kraja godine i smanjiti plaće svih izabranih dužnosnika. No, da bi se to realiziralo, potrebo je žurno usvojiti zakon o plaćama.

Razina potrošnje
Kada su u pitanju ratne invalidnine, Vlada će poduzeti sve mjere kako bi se zadržao stupanj potrošnje za ratne invalidnine u proračunskom okviru od 302 mil. KM. To će obuhvatiti smanjenje broja korisnika za 17.000 ili smanjenje svih naknada za 15 %. U međuvremenu trebalo bi ubrzati dinamiku revizije korisnika prava imenovanjem komisije za reviziju, što još nije učinjeno, upozorava MMF.

Što se tiče civilnih invalidnina, u svjetlu ostvarenja ušteda po osnovi tekućih pričuva, u idućem rebalansu proračuna smanjit će se alokacija za ove namjene za 10 mil. KM. Sukladno obvezama prema Svjetskoj banci za nositelje priznanja uveden je prihodovni prag koji je stupio na snagu 1. svibnja 2010. Nakon uvođenja istog s liste korisnika će otpasti 20 % korisnika s najvišim primanjima, što bi trebalo rezultirati očekivano uštedom od 1,7 milijuna KM.

Kada su u pitanju demobilizirani borci, izvan snage je stavljen Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovi obitelji koji je stupio na snagu 1. svibnja ove godine i koji bi trebao rezultirati uštedom od 4 milijuna KM. Što se tiče beneficiranih mirovina, Vlada će i dalje pooštriti kriterije za ostvarivanje prava i ubrzati reviziju korisnika, uz kvartalno objavljivanje rezultata.

U pismu se navodi kako prije reforme mirovinskog sustava neće se uvoditi nikakva nova povoljnija ili specijalna prava na umirovljenje. Čini se da su županije velik problem za Vladu. Naime, pojedine županije su očekivale veće transfere od Vlade Federacije BiH te su usvojile ekspanzivne proračune, a mnogi su povećali sredstva namijenjena za plaće i drugu potrošnju u usporedbi s prošlom godinom. Vlada Federacije BiH u sljedećem razdoblju neće izvršiti niti jedan transfer onim županijama koje ne usvoje rebalans proračuna s ostvarenjem uštede od 10 posto, navodi se u pismu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?