IZMJENE

Vlada ozakonjuje mogućnost nadglasavanja Hrvata u FBiH

vlada
VL FOTO
05.04.2011.
u 08:29

Dovoljno je da jedan ‘Hrvat’ iz SDP-a digne ruku u Vladi i da sve odluke dobiju potrebnu potvrdu

“Sve što predstavnici oba bosanskohercegovačka HDZ-a pričaju posljednjih dana samo je pokriće za izgubljene osobne pozicije. A mi smo u ova dva tjedna već napravili više nego HDZ u 14 godina. Primjerice, već smo s našim koalicijskim partnerima na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH dogovorili izradu novog poslovnika prema kojemu više neće biti moguće preglasavanje Hrvata na sjednicama Vlade Federacije BiH, što je dosad bila praksa, a što je HDZ bio izglasao”, rekao je navodni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir prilikom susreta s čelnikom HSP-a Hrvatske Danielom Srbom.

Zamka u pravilniku

A što u prijevodu znači izmjena ovoga poslovnika i kako će se odraziti na odnose u Vladi, poglavito oko mogućnosti nacionalne zaštite? Ovakvo što je u svome programskome dokumentu, platformi, najavila grupacija bošnjačkih političkih stranaka SDP-SDA kojima je pristupio HSP BiH. Pri tome se kao mehanizam zaštite Hrvata nudi mogućnost zaštite prema kojoj bi jedna ruka od petero Hrvata ministara bila obvezna kako bi bilo koja odluka dobila prolaz. Doduše, u sadašnjem pravilniku o radu federalne Vlade stoji da ne mora niti jedan Hrvat biti ‘za’ i odluka će proći. Prema objašnjenju iz platforme, primijenit će se mehanizam koji postoji u Vijeću ministara. Iako naizgled izmjena pozicije Hrvata u Vladi Federacije donosi poboljšanje, odluka o promjeni glasovanja ustvari predstavlja samo legaliziranje sustava nadglasavanja brojnijih Bošnjaka nad Hrvatima. Zbog toga i jeste pri posljednjem ustroju vlasti u Federaciji SDP BiH upravo inzistirao da ima dvojicu Hrvata iako i ti članovi ove stranke nisu dobili svega nekoliko stotina glasova Hrvata.

Već dva SDP-ovca

Da im SDP naloži da glasuju o inicijativi za ukidanje županija, koje Hrvati drže vitalno važnim u nesrazmjernom odnosu snaga, zasigurno je da će jedna ‘hrvatska’ ministarska ruka iz SDP-a biti ‘za’. S druge pak strane, zbog sastava Vijeća ministara i Vlade Federacije ne može se ni na koji način izjednačavati sustav glasovanja. Hrvatima je u Vladi Federacije naime namijenjena uloga manjine s pet resora jer preostalih devet pozicija drže Bošnjaci, a istodobno bošnjačke stranke popunjavaju i srpske pozicije pa je omjer 12 prema 5. U Vijeću ministara postoji paritet u broju mjesta po tri plus premijer, pa se ni na koji način ne može uspoređivati pozicija na državnoj i entitetskoj razini, a poglavito govoriti o popravljanju pozicije.

Ključne riječi

Komentara 5

KI
kitikat
09:54 05.04.2011.

zbogom Herceg-Bosno

BR
Bralo
08:43 05.04.2011.

HDZ se boji da neki drugi Hrvat ne bude se pokazao bolji pa kako onda objasniti narodu sto su to oni radili posljednih 15 godina? Budimir rece uvjereno i pomalo cinicno da je vec uradio vise nego oba dva HDZa . Pa nije tesko razumjeti sta on hoce da kaze, da HDZ je spavao 15 godina i da su cuvali brizno svoje fotelje a Hrvatski narod im je bio prioritet samo 3-4 mjeseca prije izbora.

OL
oldday
09:51 05.04.2011.

\"...kao mehanizam zaštite Hrvata nudi mogućnost zaštite prema kojoj bi jedna ruka od petero Hrvata ministara bila obvezna kako bi bilo koja odluka dobila prolaz. Doduše, u sadašnjem pravilniku o radu federalne Vlade stoji da ne mora niti jedan Hrvat biti ‘za’ i odluka će proći.\" Pa åto je ovdje loše? Zar ovo nije bolje od dosadašnjeg sustava koji su sklapali i potpisali \"brojke i slova\"? Pa Zorane Krešiću ako ovaj novi pravilnik nije za pohvalu - što će bit? Što su radili tvoji nalogodavci minulih desetljeća u Vijeću ministara?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?