Vlada FBiH

Vlada mora isplatiti odštetu osuđenicima

Zatvor
25.10.2012.
u 09:33

Psihički oboljeli zatvorenici dobili Vladu, jer nisu liječeni u primjerenoj instituciji za liječenje

Zbog nemarnosti stare federalna Vlade, nova vlast u FBiH dužna je isplatiti odštetu za pravomoćno osuđene, Fikreta Hadžića i Nagiba Suljića. Oni su ih tužili Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer su nezakonito proveli na liječenju i odjelu psihijatrije KPZ-a Zenica. Iako su obojica počinila ubojstva, Nagib Suljić osuđen je ubojstvo troje, dok je Fikret Hadžić osuđen za ubojstvo svoje djevojke, prema presudu Suda u Strasbourgu, nisu smjeli biti zadržavani na Odjelu psihijatrije KPZ-a Zenica koja ne ispunjava uvjete za liječenje spomenutih zatvorenika. Zbog svega je na posljednjoj sjednici Vlada Federacije BiH prihvatila akcijski plan za izvršenje generalnih mjera po ovoj presudi koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 12.srpnja. 2012. godine.

Europski sud za ljudska prava je, naime, donio presudu kojom je utvrđeno kako je u slučaju podnositelja zahtjeva došlo do povrede Europske konvencije za ljudska prava zbog njihovog nezakonitog pritvaranja, odnosno zbog toga što su kao neuračunljivi izvršitelji kaznenih djela bili smješteni na Forenzičko-psihijatrijski odjel KPZ Zenica, koji nije odgovarajuća institucija za smještaj pacijenata s duševnim smetnjama. U cijelu priču se uključilo i Vijeće ministara BiH koje je oformilo interresornu skupinu od predstavnika svih razina vlasti koje su potpisnice Sporazuma o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera sigurnosti izrečenih u kaznenom postupku i drugom u kojem se izriče mjera liječenja. Zadatak skupine je, uz ostalo, omogućavanje početka rada Specijalne bolnice na Sokocu. Spor je izbio jer Vlada, unatoč danom službenom obećanju Hadžića i Suljića, nije premjestila s Psihijatrijskog odjela KPZ-a Zenica u neku drugu primjereniju ustanovu za liječenje duševnih bolesnika. I sami direktor KPZ-a Zenica koji je liječnik i psihijatar, priznao je da Forenzičko-psihijatrijski odjel predstavlja „veliki problem koji je neriješen od 1996“. On je u presudi objasnio da „ovaj privremeni odjel ima gore uvjete od uvjeta za obične zatvorenike u ostalim dijelovima ustanove“, što je on opisao kao „apsurdno“. On je naveo da, „u principu, Forenzičko-psihijatrijski odjel ne treba biti smješten u sklopu zatvora visokog stupnja sigurnosti“. Ministarstvo pravosuđa Federacije dodijelilo je 3,000.000 KM u 2002. godini za izmještanje Forenzičko-psihijatrijskog odjela i osiguranje odgovarajućih prostorija. Odluka još uvijek nije provedena, jer niti jedna općina u Federaciji BiH, ne želi takvu ustanovu na svom teritoriju, zbog čega je otežana gradnja odjela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?