ZBOG STRUJE

Vlada FBIH tuži srpsku tvrtku

struja
vl
19.02.2012.
u 11:24

Dok je Nermin Nikšić nedavno tvrdio kako Rudnap nije posrednik između dviju elektroprivreda, sad najavljuje tužbu protiv srpske tvrtke Rudnap iz Beograda

Beogradska privatna tvrtka Rudnap, koja je nedavno Elektroprivredi HZ HB otkazala isporuku električne energije, zbog čega su uvedene redukcije za velike potrošače, sprema tužbu protiv Elektroprivrede BiH jer je ovo sarajevsko poduzeće, kako stoji u njihovu objašnjenju, prekinulo ugovor o suradnji. Iz pisma, čiji je sadržaj objavio sarajevski tjednik Slobodna Bosna, vidljivo je da spomenuta beogradska tvrtka u vlasništvu Vojina Lazarevića za svu štetu koja je nastala njima, ali i Elektroprivredi HZ HB, optužila Elektroprivredu BiH, kao glavnog krivca u jednostranom raskidu ugovora.

“Elektroprivreda HZ HB ne priznaje prije navedene razloge prekida isporuke električne energije kao slučaj više sile i bezuvjetno traži nastavak isporuke električne energije u skladu s potpisanim ugovorom. Prijeti nam se podizanjem tužbe protiv nas, iako uzrok nastalog stanja potječe od Elektroprivrede BiH, zbog čega tvrtka Rudnap ne može snositi odgovornost”, stoji u pismu spomenute tvrtke. Iz Beograda ne priznaju objašnjenje Elektroprivrede BiH, koja je ugovor u isporuci električne energije njima opravdala nedostatkom ugljena u teremoelektrana zbog vremenskih neprilika. Iz Rudnapa poručuju da se ugovor mogao jedino raskinutu u slučaju izbijanje havarije na proizvodnim objektima EP BiH. Iz strujnog kola dvije federalne elektroprivrede i posrednika beogradskog Rudnapa ispala je jedna karika. Elektroprivreda HZ HB.

Zanimljiv je stav premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, koji je nedavno tvrdio kako Rudnap nije posrednik za prodaju struje između dviju Elektroprivreda, sad najavljuje tužbu protiv Rudnapa. “Zbog gubitaka EP HZ HB, Vlada FBiH spremna je pravno teretiti one koji nisu izvršili ugovorne obaveze. Tu konkretno mislim na tvrtku Rudnap, koja se objektivno ničim ne može pozvati na višu silu. Viša sila u FBiH i proglašenje stanja vremenske nepogode u FBiH ne može biti opravdanje kako Elektroprivreda nabavlja električnu energiju na tržištu, tako su i oni bili dužni po tom ugovoru nabaviti i snositi rizik, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. Ministar energetike Erdal Trhulj tvrdio je kako je sve u redu s proizvodnjom struje u EP BiH.

Komentara 1

TT
ttolic
14:10 19.02.2012.

Jedan od drastičnih primjera nejednakosti Hrvata,koji su nažalost,produkovali politički prestavnici hrvatskog naroda u BiH. Sjetite se poslijeratnog uvođenje telefona na hrvatskim teritorijama kada smo 3-4 puta više plaćali priključak od bošnjačkih područja.Naše drage vođe su to pravdale neovisnosti i jednakopravnosti Hrvata.Nema primjera većeg nejedinstva i podjela od Federacije BiH kada jedan dio federacije preko inozemnog prestavnika prodaje struju drugom dijelu te iste federacije.Pitam se ima li i jedan normalan političar u ovoj državi?Dok jedni sve rade da dovrše urušavanje ove države,drugi pozivaju prestavnike drugih država da budu naše vođe. Često pomislim da smo tuđom voljom postali \"federalna braća\",ali da rat u svojim glavama još nismo dovršili.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?