"Ljetna jesen"

Visoke temperature smanjuju troškove bh. kućanstvima

sunce u Bjelovaru, portal (1)
Damir Spehar/PIXSELL
26.10.2013.
u 10:40

Toplo vrijeme, osim manjih troškova za el. energiju, valja iskoristiti za uživanje u prirodi

Iznimno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, za mnoge je svojevrsni produžetak ljeta i to ne samo u klimatskom pogledu.

Visoke temperature

U skoro svim dijelovima zemlje već danima se mjere temperature zraka iznad 20 stupnjeva, a prema prognozama meteorologa takvo vrijeme će se zadržati do kraja ovog mjeseca. Razlog za zadovoljstvo imaju meteoropati, ali i mnogi drugi. Prije svih ugostitelji, kojima lijepo vrijeme produžava rad terasa kafića i restorana. Korist od lijepog vremena, i to financijsku, imat će i većina drugih građana, jer za razliku od kraja listopada prošle godine, kada je veći dio BiH zabijelio snijeg, ove godine imamo “ljetni” listopad. Samim tim manja je potreba za zagrijavanjem stanova i drugih prostora, a to donosi niže račune za plin, električnu energiju i druge energente. Ovakve vremenski prilike su tim poželjnije ako se zna da su zadnjih tjedana stigle najave poskupljenja grijanja i električne energije u BiH. No, polako se, prema tvrdnjama prognostičara, bliži kraj ovog toplog razdoblja i već u studenome možemo očekivati značajnije zahladnjenje pa čak i prvi snijeg u Bosni. Do tada ostaje još nekoliko dana za uživanje na suncu. Vikend pred nama mogao bi donijeti i temperature do 30 stupnjeva.

Nema točne prognoze

Pouzdanije prognoze za kasnu jesen i zimu tek se očekuju. Kao i svake godine, iz svijeta dolaze kontradiktorne informacije o količini mogućih snježnih oborina i temperaturi zraka. Po jednima, očekuje nas iznimno oštra i hladna zima, posebno početkom 2014. godine. Spominju se čak i temperaturni rekordi na razini stoljeća. No, isto tako ima i onih prognostičara koji tvrde da će predstojeća zima biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, što znači relativno kratka razdoblja s izrazito niskim temperaturama i umjerene količine snježnih padalina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?