Čitluk

“Vionica 2013.” i ove godine dozvala ples i stare običaje

Folklor
Mile Pavlović
02.07.2013.
u 09:39

Večer Folklora Na večeri folklora nastupilo je više od 500 članova iz 14 KUD-ova s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore

U organizaciji HKUD “Sveti Marko“ iz Vionice, općina Čitluk, održana je 2. međunarodna smotra folklora “Vionica 2013.”, čiji je glavni pokrovitelj općina Čitluk. Na početku te svojevrsne večeri folklora, nekoliko je stotina folkloraša iz šest zemalja bivše države u svečanom mimohodu prošlo od središta MZ do ŠC Vionica, gdje ih je dočekalo i pozdravilo mnoštvo mještana i ostalih Brotnjaka. Predvođeni mladima koji su nosili zastave i natpise s imenima KUD-ova, odjeveni u izvorne narodne nošnje svojih krajeva, na ŠC dolazile su raspjevane folklorne i pjevačke skupine HKUD “Sveti Marko“ iz Vionice, KUD “Kolo“ Vukovar (RH), KD “Celjska folklorna skupina“ iz Celja (Slovenija), KUD “Ilinden“ Struga (Makedonija), KUD “Vladimir Nazor“ Sombor (Srbija), KUD “Jedinstvo“ Bar (Crna Gora), KUD “14 maj“ Tojšići Tuzla (BiH) i Broćanski bećari, a posjetitelji su ih pozdravljali burnim pljeskom. Nakon mimohoda i predstavljanja KUD-ova, sudionicima je ugodan boravak u Vionici poželio Ante Luburić, umjetnički direktor HKUD-a “Sv. Marko”, koji je tu smotru folklora i otvorio. Nazočnom mnoštvu obratio se i čitlučki načelnik Ivo Jerkić. Potom je uslijedila smotra izvornog pučkog stvaralaštva, na kojoj su se članovi KUD-ova predstavljali izvedbama sačuvanih starih napjeva, narodnih pjesama, plesova i običaja iz različitih krajeva BiH, RH, Makedonije, Srbije, Slovenije i Crne Gore. Na kraju ih je zabavljao poznati broćanski bend “Aquarius“. Večer folklora imala je i humanitarni karakter. Naime, na njoj su se skupljali dobrotvorni prilozi kao pomoć za operaciju i liječenje malog Petra Knezovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?