Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH ne prihvataju uvjete Vlade RS-a

13.07.2017.
u 15:58

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sudjelovanja na Summitu o zapadnom Balkanu očekuje da će se pokazati visoki stupanjodgovornosti za potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici (TZ) koji omogućava infrastrukturno integriranje BiH unutar regije i EU i koje su potpisale ostale zemlje zapadnog Balkana.

- Vijeće ministara ne može prihvatiti nijedan uvjet koji djeluje vaninstitucionalno. Zahtjev Vlade RS-a da se rotiraju ministri koji će predstavljati BiH u Transportnoj zajednici ne dolazi u obzir kao ni promjene ugovora koje je Vlada Republike Srpske dostavila - izjavio je Zvizdić dodajući da je dobio dopis od Federalne vlade, koja je također izrazila neslaganje s navedenom rotacijom.

Podsjetio je da se dugo radi na ugovoru o Transportnoj zajednici, koji je dogovoren 2009. godine, a Vijeće ministara potvrdilo 2010. godine kada nije bilo nikakvih uvjeta od entitetskih vlada.

- Ne poznajemo sistem rotacije u međunarodnim odnosima. Nikome u Vijeću ministara ne pada na pamet da djeluje protiv Ustava i vaninstitucionalno - naglasio je Zvizdić.

Osim toga, na pres-konferenciji u Sarajevu izrazio je zadovoljstvo što su Bosni i Hercegovini odobrena grant sredstva od 46 milijuna eura za četiri važna infrastrukturna projekta čija realizacija podrazumijeva nastavak izgradnje dionica na autoputu 5-C.

- Dobili smo grant sredstva od 15,9 milijuna eura za dionicu autoputa 5-C, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel, 11,8 milijuna eura za dionicu Zenica-Gračanica, 15,3 milijuna eura za dionicu Johovac-Rudanka i 3,1 milijun eura iznose grant sredstva za Luku Brčko. To govori o visokoj zrelosti projekata te zahvaljujem svima koji su sudjelovati u njihovoj realizaciji - poručio je Zvizdić.

Istakao je da je na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje konstatovan napredak BiH na putu za dobivanje kandidatskog statusa za pridruživanje EU.

- Prošla godina označena je izuzetno važnom u tom procesu, što bi trebalo nastaviti i u 2017. godini s fokusom na realizaciju aktivnosti iz Reformske agende. Potrebno  je usvojiti energetsku i strategiju ruralnog razvoja, što će omogućiti pristup novim fondovima - rekao je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?