Naslovnica Vijesti

Zvizdić: Priznanje istine preduvjet procesa pomirenja i napretka u regiji

11. srpnja 2018. u 21:51 0 komentara 44 prikaza

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nazočio je danas u Londonu obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu u organizaciji britanske fondacije Remembering Srebrenica. Zvizdić se zahvalio što ima priliku govoriti o genocide u Srebrenici.

"Srebrenica je bila poraz ljudskosti i civilizacijskih vrijednosti i očit izraz licemjerstva moćnih koji su mogli, a nisu zaustavili zločinačko ubijanje nedužnih civila. Zbog toga za nas u Bosni i Hercegovini, Srebrenica ostaje najveći simbol stradanja Bošnjaka, simbol koji će nas uvijek podsjećati na zločin i genocid.

Tko je kriv za Srebrenicu i može li se masakr u Srebrenici oprostiti? Arne Johan Vetkesen je rekao da: “Oprost nije obveza žrtve niti je pravo zločinca”. Ipak, mi vjerujemo da je tolerancija najveći stupanj moći, i da je oprost moguć, ali samo onda kada oni koji su ubili više od 8.000 nevinih žrtava javno priznaju istinu, jer se jedino istinom, priznanjem zločina i prihvatanjem odgovornosti za počinjeni zločin može otvoriti put istinske suradnje i međusobnog razumijevanja.
Jer, majke moraju znati tko je ubio njihove sinove. Nakon tog užasnog zločina više od 5.000 djece je ostalo bez svojih očeva. Djeca moraju znati tko je ubio njihove očeve. Zločinci koji su to uradili imaju imena. Zločinci, a ne narod iz kojeg dolaze, moraju odgovarati. To je jedina pravda", rekao je Zvizdić. 

"Znamo šta se prije 75 godina dogodilo u Buchenwaldu, Mauthausenu, Aušvicu... I sjećamo se da je rečeno: Nikada više! I onda se u Srebrenici, kao zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, dogodio najveći genocid u Europi poslije II svjetskog rata – zločin koji je zamračio civilizacijske tekovine i izbrisao pojam humanosti. Zašto? Zbog čega su za samo pet dana ubijena 8.372 nedužna civila? Gdje je tada, toga strašnog srpnja 1995. godine, pogriješio civilizirani i dobro obaviješteni svijet? Zašto UN nisu spriječili genocid i zašto je dopušteno da Srebrenica, umjesto zaštićene zone, postane mjesto najvećeg masakra na tlu Europe? Majke Srebrenice i svi humani ljudi još uvijek traže odgovore na ova pitanja, traže istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca, kako bi onda, kada pronađu i ukopaju svoje najmilije mogle, naći malu dozu smiraja", rekao je Zvizdić.

"Ponosan sam što je u proteklih pet godina u Ujedinjenom Kraljevstvu održan najveći broj komemoracija i događaja koji obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici izvan Bosne i Hercegovine. Jasan stav britanske vlade da genocid nikada ne smije biti zaboravljen, i da svijet treba budno paziti i spriječiti slične tragedije u budućnosti, je nešto što izuzetno cijenimo", poručio je Zvizdić. 

"Ističem hvale vrijedne napore predstavnika zajednice «Remembering Srebrenica», čiji je istrajan i posvećen rad širom zemlje u vidu organiziranja dešavanja koji utječu na jačanje svijesti i odavanje počasti žrtvama Srebrenice, istinski inspirativan. Činjenica da je od 2013. godine održano više od 5.500 memorijalnih aktivnosti, gdje je 75.000 mladih slušalo o posljedicama predrasuda i zla svjedoči o ogromnim rezultatima koji su ostvarili. Vjerujte da vam to Bosna i Hercegovina nikada neće zaboraviti i da ćete u našoj povjesti i, što je još važnije u našim srcima, ostati trajno upisani kao naši iskreni prijatelji", poručio je između ostalog Zvizdić. 

Poručio je "da smo u Bosni i Hercegovini potpuno opredijeljeni da gradimo demokratsko i slobodno društvo, u duhu tolerancije, međusobnog razumijevanja i poštivanja ljudskih prava". 

"Ogromna većina naših građana želi mir, stabilnost i prosperitet, te sigurnu budućnost za sebe i generacije koje dolaze. Bosna i Hercegovina je postigla veliki napredak nakon završetka rata. Gledajući u budućnost, Bosna i Hercegovina želi postati članica EU, i mi smo zahvalni vladi UK za podršku koju pruža njenim nastojanjima da ispuni tu ambiciju. Stoga, večeras kada odajemo počast žrtvama Srebrenice, još jednom želimo ponoviti svoju odlučnost da nikad ne zaboravimo ono što je sudac Međunarodnog krivičnog tribunala Fouad Riad opisao kao «istinske scene iz pakla, ispisane na najmračnijim stranama ljudske povijesti». Moja je poruka jasna: priznanje istine o tragičnim događajima s kraja 20. stoljeća je preduvjet svih procesa pomirenja i napretka u regiji Zapadnog Balkana. Naši susjedi i cijeli svijet moraju čuti ovu poruku i shvatiti je bez ikakvog dvojenja. Laži i neznanje su mogući izvori novog nasilja i sukoba. Svi moramo skupiti hrabrost i suočiti se s greškama počinjenim u prošlosti kako bismo izgradili bolju budućnost. Mi to u BiH istinski želimo, a Europa, i posebno NATO nam to mogu i osigurati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.