Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zvizdić: Ne miješamo se u unutarnja pitanja drugih država, štitimo interese BiH

07. srpnja 2017. u 17:10 0 komentara 143 prikaza
Denis Zvizdić

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji nakon zajedničke sjednice s Vladom Republike Hrvatske u Sarajevu kazao da se BiH nikada ne miješa u unutarnja  pitanja drugih država, u njihovu politiku, način kako će realizirati svoje projekte, ali „naš zadatak je da štitimo interese BiH“.

Zvizdić je ovo kazao odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, dodajući da je na zajedničkoj sjednici razgovarano o tome i da su doneseni određeni zaključci.  

- Mi posmatramo to pitanje s aspekta neškodljivog prolaza u unutarnje morske vode BiH, odnosno pristupa BiH otvorenom moru, u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora i razgraničenju na moru, i to je ključno pitanje zbog koga imamo formiran tim za pregovore. U tom smislu ćemo ostati vezani samo za zaštitu interesa BiH u vezi s definiranjem našega stava vezanim za pristup otvorenom moru - naveo je Zvizdić.

Dodao je da BiH još  nije usvojila konačne strateške planove o budućnosti naših teritorijalnih voda ili onoga što će eventualno biti izgrađeno u Neumu ili onome dijelu mora koji pripada BiH.

- Sve ostalo je unutarnje pitanje Hrvatske koje ćemo mi poštovati. Osobno se zalažem za poštivanje međunarodnih standarda i konvencija unutar kojih BiH mora imati potpunu zaštitu - istaknuo je Zvizdić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je izjavio da je za Hrvatsku posebno važan projekt izgradnje Pelješkog mosta koji povezuje na izravan način južni dio Dubrovačko-neretvanske županije s Hrvatskom.

Po njegovim riječima, sve informacije o tom projektu „kontinuirano, godinama nadležna ministarstva komuniciraju s našim partnerima u BiH i sve što Hrvatska radi u skladu je s međunarodnim pravom i u duhu dobrosusjedskih odnosa“.

- Ono što je posebno važno, riječ je o projektu za koji smo već dobili odobrenih 357 miliona eura nepovratne pomoći iz sredstava EU. Siguran sam da ćemo u  dijalogu, u cijelosti, do najsitnijih detalja razjasniti sva pitanja, i ona koja se tiču neškodljivog prolaska i ona koja se tiču tranzitnoga prolaska - naveo je Plenković.

Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, kazao je da je što se tiče pitanja suradnje u području procesuiranja ratnih zločina, to izuzetno važna terma i bitna je za državljane Hrvatske.

- Čitava komunikacija o procesuiranju ratnih zločina je relevantna i za braniteljsku populaciju, ali i za jedno važno načelo, a to je da se izbjegne nekažnjivost. To je postulat na kojem Hrvatska drži svoje pozicije, ali isto tako očekuje kvalitetnu razmjenu informacija, neselektivan pristup temi procesuiranja ratnih zločina. Ne očekujem da te teme opterećuju naše odnose, nego naprotiv, kvalitetnom suradnjom da riješimo preostala pitanja - kazao je Plenković.

Dodao je da su, što se tiče pitanja terorizma, u dijelu koji se odnosio na suradnju u području pravosuđa i sigurnosti, razgovarali i o toj temi, osobito nadležni ministri.

- Kada je riječ o suradnji u području sigurnosti i terorizma, jedan od danas potpisanih sporazuma ima za cilj kvalitetnu razmjenu informacija i povećanje stupnja sigurnosti kada je riječ i o situaciji u BiH i u Hrvatskoj - naveo je Plenković.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je istaknuo da je pitanje terorizma pitanje globalnog problema, globalne pošasti od koje nitko nije zaštićen.

- Nažalost, u zadnje vrijeme, u posljednjih godinu dana svjedočimo  čestim izjavamo dužnosnika iz čitavog regije koji govore o terorizmu, ali u BiH. Jedini ispravan pristup i to je moja poruka, jeste da se prvo pospremi osobno, a onda se gleda u dvorište od komšije. Što se tiče BiH, u zadnjih16 mjeseci nije se desio nijedan odlazak bh. državljanina iz BiH na strano ratište. Ukupan broj povrataka je 46, a ne više hiljada kao što je to bilo spomenuto – naglasio je Zvizdić.

Mi smo, istaknuo je, jako posvećeni borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma.

- Ostajemo posvećeni aktivnoj suradnji s našim susjedima, kako bismo imali jedan integralan pristup tom velikom problemu od koga nije niko zaštićen i zbog toga moramo djelovati na neki način potpuno integrativno i boriti se protiv te globalne pošasti - zaključio je Zvizdić. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.