Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zvizdić: Nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi u BiH

24. kolovoza 2017. u 09:51 0 komentara 70 prikaza

 Vijeće ministara BiH izražava zadovoljstvo jer su pozitivni trendovi oporavka i rasta ekonomije BiH, zabilježeni u 2015. i 2016. godini, nastavljeni i u sedam mjeseci 2017. godine, rečeno je Feni iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

U  navedenom razdoblju, kako se napominje, ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milijun KM, što je za 16,9 posto više nego u istom razdoblju 2016 godine.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 980 milijuna KM, što je za 32,9 posto više nego u istom razdoblju 2016 godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto.

Na tržište zemalja Europske unije izvezeno je četiri milijarde i 470 milijuna KM, što je za 14,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine pri čemu  pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Europske unije iznosi 72,1 posto.

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na 2016 godinu.

Nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, a rast obima proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru.

 Isto tako, u sedam mjeseci 2017. godine, nastavljen je trend rasta turizma u Bosni i Hercegovini, što je podstaknulo i značajan rast prihoda od turizma.

Istovremeno su napravljeni značajni pomaci u implementaciji aktivnosti na putu EU integracija, sa posebnim fokusom na proces izrade odgovora na Upitnik EK koji se poslije višemjesečnih opstrukcija nalazi u optimalnoj dinamici realizacije, imajući u vidu i progres koji je ostvaren u smislu stvaranja kredibilnih pretpostavki za aktiviranje MAP-a za BiH, posebno poslije odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa lokacijom „Veliki Žep“ na teritoriji entiteta RS-a.

Iskrena posvećenost daljnjem sprovođenju ekonomskih reformi i kontinuitetu procesa europskih i NATO  integracija ostaje i dalje u vrhu prioriteta rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

- Naš najvažniji cilj je da BiH čvrsto i trajno ostane na trasi dinamiziranog pristupa euroatlantskim integracijama, te da kroz stručnu valorizaciju i plansku upotrebu domaćih resursa nastavimo ekonomski rast i razvoj, kontinuirano  povećanje broja zaposlenih i unaprijedimo i ojačamo ambijent socijalne stabilnosti i ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine - ističu iz Vijeća ministara BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.