Dvije godine rada VM

Zvizdić: 2016. godina bila najuspješnija europska godina za BiH

Fena
12.05.2017.
u 14:04

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas na pres-konferenciji upriličenoj u povodu druge godišnjice konstituiranja aktualnog saziva, da su ključni prioriteti rada Vijeća ministara BiH vezani za dinamiziranje procesa europskih integracija, za ekonomski rast i razvoj BiH, za jačanje vladavine prava i efektivnu i efikasnu borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala, korupcije i svih oblika ekstremizma, te dalje unapređenje regionalne i međunarodne suradnje.

Po njegovim riječima, nastavili su aktivno, konzistentno i uporno raditi na provođenju mjera iz ekonomske reformske agende koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

- Za manje od dvije godine, a znamo da je ekonomska reformska agenda vezana za razdoblje od četiri godine, realizirali smo više od 55 posto mjera koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH - kazao je Zvizdić.

Ocijenio je da su značajno poboljšani uvjeti izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, Rusije i Turske, „kao što je uopće značajno unapređenje kvalitete i konkurentnosti naših proizvoda i uopće ambijenta za proizvodnju i za izvoz“.

- Realizirali smo sve naše obveze koje su bile vezane za akcijski plan skidanja BiH s liste Moneyvala. To smo realizirali uspješno, tako da je u prosincu prošle godine Tajništvo Moneyvala donijelo odluku da se BiH skida sa njihovih listi, da zadovoljava sve uvjete koji su nam bili propisani - naveo je predsjedatelj ministarskog vijeća.

Dodao je da se u ovom trenutku „nalazimo u završnoj fazi realizacije Akcijskog plana za FATF, ostala su još dva zakona i to ne na razini BiH“. Po njegovim riječima, usvajanjem ta dva zakona na razini etiteta, bit će realizirane sve aktivnosti iz Akcijskog plana FATF-a.

Denis Zvizdić ocijenio je da je 2016. godina bila najuspješnija europska godina za BiH, jer „dobili smo do sada najpozitivnije izvješće o napretku BiH za 2016. godinu“. Podsjetio je da je u veljači podnesen zahtjev za članstvo, u rujnu je on prihvaćen, a u prosincu je BiH dostavljen upitnik s 3.242 pitanja.

- U međuvremenu je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izvršena je prolagpodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, utemeljena su sva tijela u skladu s Mehanizmom koordinacije, sve institucije BiH su dale svoj doprinos u pripremi odgovora na upitnik i oni su dostavljeni u jedinstveni informacijski sustav, osim odgovora uime Vlade RS. Nadamo se da će i oni brzo unijeti svoje odgovore kako bi radne grupe u narednih 30 do 45 dana kreirale jedinstvene odgovore uime BiH i kako bi započeo dosta težak i ozbiljan period prevođenja odgovora koje bi poslali Europskoj komisiji - pojasnio je Zvizdić.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo program ekonomskih reformi s vrlo jasnim odrednicama i parametrima koje očekuju u 2017. i narednih godina.

- Sve ono što je do sada urađeno na provedbi reformi već pokazuje prve rezultate, posebno u smislu ekonomskog razvoja. Podatak da je u ožujku 2017. godine BiH imala rekordni poslijeratni izvoz u iznosu od 950 milijuna KM, što je za 23 posto više nego u ožujku 2016. godine, govori o tome da je konkurentnost naših proizvoda dosegla razinu da više od 72 posto našeg izvoza ide ka zemljama EU - istaknuo je Zvizdić.

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH bilo posvećeno i regionalnoj suradnji, posebno s prvim susjedima, dodajući da im je to izuzetno važan prioritet na kojem kontinuirano rade. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije