Svečanost u Čitluku

Župljani proslavili svetkovinu Krista Kralja, nebeskog zaštitnika

23.11.2015.
u 07:00

Župljani Čitluka na svečan način proslavili su blagdan Krista Kralja, nebeskog zaštitnika župe. Za tu veliku svetkovinu, čije je puno ime Svetkovina Gospodina našega Isusa Krista Kralja svega stvorenja, župljani Čitluka duhovno su se pripravili trodnevnicom. Svetu misu u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku predslavio je čerinski župnik fra Dario Dodig, dekan Broćanskog dekanata, a u koncelebraciji su sudjelovali čitlučki župnik fra Miro Šego, fra Tomislav Pervan i fra Ferdo Boban. Misnom slavlju nazočilo je mnoštvo župljana Čitluka i ostalog vjerničkog puka iz cijelog Brotnja, a svojim nastupom u pjevanim dijelovima mise čitlučku svečanost uveličao je veliki župni zbor Krista Kralja pod ravnanjem sestre Slavice Kožul. Fra Dario je kazao:

- Ova jednostavna priča nam govori tko je ovaj Kraljević. Krist nije krenuo na svoj kraljevski put ni s vojskom ni s oružanom silom. Pobijedio je ovoga zmaja, a to je smrt. Poniznošću je to učinio, prevario ga je upotrijebivši moćnije oružje od mača. Ugrabio je za nas spasenje - najdragocjeniji dar milosti te se zakraljio kod svoga Oca Nebeskoga u slavi koja i danas odjekuje u našim crkvama i blagdanima. Poruka za nas je: 'Svaki čovjek sličan je ovome Kraljeviću iz palače'.

U krštenju smo dobili sviralu i dar pjevanja, to jest noćnu unutarnju milost koja nas podržava u tihoj borbi protiv zla. Stoga odlazimo na put po runolist, biljku života vječnoga. Treba nadvladati smrt. Krist je to učinio za nas, ali putovati valja i misliti valja na onaj konačni cilj. Slaveći blagdan Krista Kralj svega stvorenoga, Krist Kralj nam je, čuli smo u evanđelju, rekao da Njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, nije od zemaljštine, od prljavštine, od prašine ovozemaljske, nego je Njegovo kraljevstvo dano od Nebeskoga oca.

Na kraju svetkovine čitlučki župnik fra Miro Šego zahvalio je fra Dariu Dodigu na nadahnutoj propovijedi te svojim župljanima još jednom čestitao svetkovinu njihova nebeskog zaštitnika. Nakon završetka svečanog misnog slavlja vjernici su imali priliku posjetiti prodajni štand na kojem su članovi Bratstva čitlučke Frame prodavali prekrasne adventske vijence i ostale božićne ukrase koje su sami izradili.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?