Održano prvo ovogodišnje zasjedanje Skupštine PŽ

Župarić iznimno zadovoljan radom Skupštine u uvjetima pandemije

20.01.2022.
u 11:44

Skupština PŽ je u 2021. godini  održala devet redovitih i dvije izvanredne sjednice, a svi materijali iz djelokruga rada Skupštine, koji su pristigli u Stručnu službu, našli su se na dnevnom redu sjednica i o njima je raspravljano i  Skupština je zauzela svoj stav, istaknuo je predsjednik Skupštine Blaž Župarić, piše Večernji list BiH. Programom rada za proteklu godinu planirano je donošenje 55 mjera, a od predviđenih je usvojeno 38,  među kojima su Amandmani na Ustav ŽP, 6 Zakona, 1 Strategija, 28 ostalih mjera i 2 mjere vezane za Proračun. U protekloj godini razmatrano je i 19 mjera koje nisu bile predviđene Programom rada, a predložene su od strane Vlade i radnih tijela Skupštine, navodi se uz ostalo u Izvješću  o radu Skupštine PŽ za 2021. godinu kojeg su zastupnici jednoglasno usvojili na XXV. sjednici Skupštine.

Pročišćen tekst Ustava PŽ      

U izjavi za medije, predsjednik Skupštine Blaž Župarić je naglasio kako je iznimno zadovoljan onim što je Skupština u prošloj godini napravila i uradila, posebno s toga što je pandemija obilježila rad i Skupštine i Vlade PŽ.

- U protekloj godini Skupština je donijela puno važnih zakona, a kao najvažnije izdvojio bih Amandmane na Ustav PŽ, zakon o unutarnjim poslovima, zakon o pravobraniteljstvu i zakon o Športu PŽ, a ništa manje nisu važni i ostali zakoni doneseni u protekloj godini koji su pretrpjeli izmjene i dopune, istaknuo je Župarić.  Zastupnici su također usvojili odluku o izradi pročišćenog teksta Ustava PŽ, što je vrlo važno zato što je od prošlih izmjena, ne računajući one iz prethodne godine, prošlo gotovo 17 godina. Ministarstvo pravosuđa i uprave zaduženo je da pripremi tekst, dok je  Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo Skupštine ŽP ovlašten da utvrdi pročišćeni tekst Ustava PŽ.

Stanje u turističkom sektoru

Jednoglasnom odlukom usvojen je Zakon o turizmu PŽ, kojeg  je u formi prijedloga  dostavila županijska Vlada. Zakon će na jedan potpuno novi način regulirati rad turističkih zajednica na području PŽ, od formiranja turističkih ureda i svega ostaloga što prati ovaj zakon, što predstavlja ogroman pomak u odnosu na dosadašnje stanje, rekao je predsjednik Župarić, te zahvalio Vladi, ali i ministru gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutinu Živkoviću koji je uložio velik trud kako bi ovaj zakon u formi Prijedloga došao pred zastupnike potpuno pročišćen kroz fazu javne rasprave. U obrazloženje  za njegovu izradu, kojeg  je  dostavilo  Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja PŽ, navode kako se izradi  Zakona pristupilo nakon analize stanja na turističkom sektoru, te sagledavanja problema kod gospodarskih subjekata koji se bave pružanjem usluga u turističkoj djelatnosti, kao i drugih subjekata koji obavljaju gospodarske djelatnosti, neposredno povezane sa turizmom. 
U Zakonu o dopuni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP navedeno je kako se prilikom prijema vatrogasaca pripravnika pri uspostavljanju Županijske profesionalne vatrogasne postrojbe, neće primjenjivati uvjet o ograničavanju starosne dobi, a također i prilikom daljnjih primanja vatrogasaca pripravnika, ukoliko nitko od prijavljenih kandidata ne ispunjava uvjet neće se primjenjivati Zakon o zaštiti o ograničavanju starosne dobi. 
U završnom dijelu sjednice zastupnici su pružili potporu i dali suglasnost za tri dokumenta, a radilo se o financijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo i Službe za upošljavanje PŽ za 2022.godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije