prevladavanje posljedica krize

Županije mogu biti sigurne, 200 milijuna KM osigurano za pomoć u financiranju

23.05.2021.
u 20:10

Županije u Federaciji BiH sve su glasniji zagovornici potrebe što skorije promjene zakonskog rješenja o pripadnosti javnih prihoda u tom entitetu, a to pitanje dodatno je naglašeno u krizi kojoj svjedočimo posljednjih godinu dana, kada se županije bore za ispunjavanje svih svojih financijskih obveza, i to zbog situacije u kojoj im je priljev sredstava umanjen zbog smanjene ekonomske aktivnosti poslovnih subjekata, piše Večernji list BiH

Teret krize

Razlog je kriza prouzročena pandemijom, tako da su županijski proračuni ove godine, baš kao i lani, uvelike ovisni o pomoći s viših razina vlasti. Prošla godina pokazala je kako je pomoć s federalne razine bila iznimno važan čimbenik u suočavanju s ekonomskom krizom.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg objasnio je u izjavi za Večernji list kako je stavka pomoći nižim razinama vlasti, dakle županijama i općinama, ugrađena u federalni proračun za ovu godinu te se pomoć svakako očekuje. Tim više što su županije opterećene krizom, odnosno nose na leđima velik dio tereta, dok je pak HNŽ specifičan i po tomu što ima obveze prema nekim nacionalnim institucijama.

Herceg je o toj temi nedavno razgovarao i s predstavnicima federalne Vlade, pri čemu je federalni premijer Fadil Novalić podsjetio kako su krajem prošle godine imali zajednički sastanak sa županijskim premijerima na kojemu se razgovaralo o proračunu i ekonomskim mjerama. Potvrdio je kako je ovogodišnji proračun dobrim dijelom rezultat dogovora s toga sastanka, a na njemu je upravo, kazao je Novalić.

Herceg je naveo kako će i ove godine županije morati dobiti pomoć s obzirom na to da same neće moći iznijeti teret financiranja te je predložio da u Vladi ostane 200 milijuna maraka grantova.

- Mi smo upravo taj prijedlog usvojili. To je dobro. Usvojili smo ga zato što je prošle godine 200 milijuna maraka i 30 milijuna mraka za općine imalo itekakav utjecaj. Najbolje su iskorištena sredstva u HNŽ-u - potvrdio je Novalić. U kontekstu ekonomskih pokazatelja, Novalić je posebno naglasio iznimno dobre pokazatelje za prva četiri mjeseca ove godine. Raste izvoz, kao i industrijska proizvodnja, a Novalić je uputio kako će imati i mjere za turizam, a sve se radi harmonizirano.

Izmjene zakona

Na ovom sastanku sugovornici su se osvrnuli i na Zakon o raspodjeli javnih prihoda FBiH, osobito u svjetlu evidentnoga pada županijskih prihoda, do kojeg je došlo zbog krize vezane uz pandemiju.

- Od 2006. godine, odnosno od početka primjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, naša županija ostala je bez najmanje jednog godišnjeg proračuna. Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u županiji kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ. Naš stav po tom pitanju dijeli i velika većina drugih županija - naglasio je Herceg.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg je u izjavi za Večernji list kazao kako je na sastanku pokazano razumijevanje s federalne razine o potrebi promjena ovog zakonskog rješenja. Inače, u kontekstu pomoći s viših razina vlasti treba uputiti i na situaciju u kojoj je za općine osigurano 30 milijuna maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije