Doboj

Župa Doboj proslavila patron – Presveto Srce Isusovo

KT
11.06.2021.
u 20:38

Župa Doboj proslavila je svoga nebeskog zaštitnika Presveto Srce Isusovo u petak, 11. lipnja. Svečano misno slavlje predslavio je maglajski župnik vlč. Franjo Tomić.

U koncelebraciji je bilo 10-ak svećenika, a na misi je sudjelovalo oko 260 vjernika.

Na početku, nazočne je pozdravio domaći župnik vlč. Jure Babić iskazujući radost što se u vrijeme pandemije koronavirusa ipak okupio lijep broj vjernika, piše Nedjelja.ba

Dao svoje srce

Vlč. Franjo Tomić u propovijedi govorio je o značaju simbola u vjerničkom životu i dodao: „S fizičke strane, srce je centar našeg bića i bez njega nema života. S duhovne strane, u našem srcu su sadržane sve naše ljubavi, boli, strahovi, radosti i tuge, mržnje, zavisti, laži, oholosti i grijesi. Jednom riječju sve ono što jesmo. Sa svim ovim u našoj svijesti; da smo sposobni i ljubiti i mrziti, praštati i griješiti, možemo se osvrnuti na današnji blagdan Srca Isusova. Možemo se osvrnuti na činjenicu da je Bog imao toliko ljubavi za nas i za naše spasenje i dao svog jedinorođenog Sina, da se taj jedinorođeni Sin za nas preda do kraja, do posljednje kapi krvi kako smo čuli u evanđelju. Dade i svoje srce. Upravo u tom se nalazi velika radost današnjeg blagdana, koji potiče na strahopoštovanje i zahvalnost. Da danas s još većim žarom molimo: 'Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome.' Mnoge su propovijedi napisane o Srcu Isusovu, danas pišimo svoju propovijed, naše svjedočanstvo ljubavi, naše svjedočanstvo prisutnosti Boga u našem životu. Ne bojmo se svjedočiti ljubav Srca Isusova u našem srcu i u našem životu jer samo tako možemo biti sretni“ završio je propovjednik.

Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor iz Doboja.

Uočnica

Proslavi patrona prethodila je uočnica, slavljena u četvrtak, 10. lipnja i predslavio ju je vlč. Marko Majstorović, župnik župe Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku. U koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Babić, župnik iz Žabljaka vlč. Bartol Lukić i župnik iz Teslića vlč. Ivan Ravlić.  

Prije mise uočnice održana je procesija jednim dijelom grada Doboja na kojoj se okupilo nešto vjernika uglavnom župljana, a zatim je nastavljena sveta misa. Pjevao je Mladi vareški tamburaški orkestar.

Vlč. Marko u propovijedi naglasio je kako Bog želi čovjeka za svoga suradnika i nastavio: „Na Srcu Isusovu temeljimo svoje srce, da bude slično Srcu njegovu. U ljudskom srcu ima svega samo malo osjećaja za drugoga. Samo srcem dobrim čovjek mijenja i sebe i drugoga. Ova svetkovina pomaže nam iskusiti ljubav. Nije lako ljubiti, to je velika žrtva. To je težak ispit za čovjeka, a posebno za vjernika od kojeg se više traži. Koliko padamo na ljubavi prema svojim roditeljima, kako ih vrijeđamo nismo niti svjesni. Isusovo srce probodeno je za mene i tebe.“

O župi

Župa u Doboju prvobitno je bila posvećena Sv. Kristini, ali je na zahtjev župljana 1935. posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Župnu crkvu su srpski ekstremisti 1992. prvo zapalili, pa 1993. u dva navrata minirali  i do temelja srušili. Godine 1991. dobojsku župu je naseljavalo 4 160 vjernika, a danas ih ima oko 390 vjernika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?