Obilježavanje 24. godišnjice 101. brigade

Žrtva pokojnih pripadnika HVO-a nas obvezuje

02.03.2016. Bosanski Brod, Gornja Mocila - U znak sjecanja na vrijeme ustrojavanja i djelovanja 101. Bosanskobrodske brigade i 24.godisnjicu  u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Mocilima sluzena je sveta misa za poginule branitelje, koju je predvodio
04.03.2016.
u 07:30

Žrtva pokojnih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane obvezuje nas da kao vjernici upozorimo da Isus opet pati u svakom pojedinom čovjeku koji nepravedno trpi zbog nasilja ili nepravde, rekao je u svojoj propovijedi vojni biskup Tomo Vukšić, piše Večernji list BiH. On je jučer (četvrtak) u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilama kod Bosanskog Broda predvodio svetu misu za poginule, nestale i umrle branitelje u povodu obilježavanja 24. godišnjicu ustrojavanja 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane. Tom prilikom istaknuo je kako se Isusa vrijeđa u svakom vojnom veteranu kojemu se oduzimaju zaslužena prava, ali i svaki put kada pojedinci prisvajaju prava koja im ne pripadaju i varaju društvo. Prisutne vjernike pozvao je da mole za poginule pripadnike HVO-a, kao i za sve ostale stradale u prošlom ratu. On je istaknuo kako se i danas u raznim dijelovima svijeta, osobito na Bliskom istoku, u Aziji i Africi, nanosi teško fizičko nasilje. Dodao je kako su najčešće žrtve tog nasilja kršćani te pozvao vjernike da podignu svoj glas protiv nepravdi. - Prosvjedujemo i protiv suodgovorne šutnje, a možda i pristanka zapadnih sila koje su mogle spriječiti i zaustaviti fizičko iskorjenjivanje kršćanstva u tim krajevima – rekao je Vukšić, upozorivši na suogovornost zapadnih moćnika zbog propusta nastalog nečinjenjem i nesprečavanjem zla. Kršćane koji i danas trpe pozvao je da smognu snagu kako bi bez obzira na vrstu izazova i opasnosti kojima su izloženi ustrajali u vjernom svjedočenju kršćanskih vrednota i ideala. - Neka Bog svim pokojnim pripadnicima 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskoga vijeća obrane i svim žrtvama posljednjeg rata, bez obzira kojem su narodu pripadali i koju su vjeru ispovijedali, oprosti njihove slabosti i nagradi ih vječnim životom. Neka sve ljude oslobodi od nasilja i progona, a sve nasilnike od napasti da drugima čine zlo – rekao je biskup u svojoj propovijedi. Zaslugom župnika vlč. Ivana Tolja, koji je u relativno kratkom vremenu uspio izgraditi crkvu sa svojevrsnim vjerskim i kulturno-sportskim centrom, župa svetog Ante Padovanskog u Gornjim Močilama – Sijekovcu posljednjih se godina pretvorila u središnju točku povratka prognanih Hrvata u Bosansku Posavinu. Vlč. Tolj rekao je kako je presretan kada vidi kako se u opustošena mjesta Bosanske Posavine život polako vraća, istaknuvši kako Crkva i danas, kao i uvijek u teškim vremenima, nastoji biti oslonac povratnicima.

Na obilježavanju je istaknuto kako je 101. bosanskobrodska brigada HVO-a u ratu imala strašne gubitke od 426 poginulih i 1417 ranjenih, a kroz nju je prošlo ukupno 5955 branitelja. Njezini nekadašnji pripadnici i danas pokušavaju dokazati kako su upravo oni pružili prvi organizirani oružani otpor srpskoj agresiji u BiH, što službene vlasti u Sarajevu ne priznaju. - Vlasti u BiH kao dan početka rata navode 6. travnja, a mi smo do tog dana već imali 15 poginulih i 30 ranjenih - rekao je Ivo Đogaš, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. brigade. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?