Šokantni podaci

ZRAČNE LUKE PRED KOLAPSOM: Sarajevo palo za 78 %, Mostar 4 mjeseca bez putnika

aerodrom
25.10.2020.
u 11:49

Civilna avijacija u BiH teško je pogođena posljedicama pandemije koronavirusa, piše Avaz, a broj putnika ove godine opao je za više od 70 posto. Pad broja putnika imao je ogroman utjecaj na poslovanje zračnih luka u ovoj zemlji.  

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izvijestila je da su zračne luke u BiH od siječnja do kraja kolovoza ove godine zabilježile pad putničkog prometa od 71 posto. Nešto manje od 400.000 putnika prošlo je kroz bh. aerodrome u prvih osam mjeseci 2020., u usporedbi s više od 1,3 milijuna u prvih osam mjeseci 2019. godine. 

Zračna luka u Sarajevu zabilježila je 78 posto manje putnika između siječnja i rujna 2020. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad pogoršava činjenica da je prošla godina bila najbolja zabilježena za Sarajevo, ponajviše zahvaljujući pokretanju aviokompanije „FlyBosnia“, koja je imala svoju bazu na ovoj zračnoj luci.

Zračna luka u Sarajevu je godinu započela s rastom od skoro 10 posto u siječnju, a predviđao se identičan rast tijekom cijele 2020. godine. Međutim, zbog zatvaranja zračnih luka i velikog pada potražnje zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja nametnutih BiH, rast je brzo postao negativan.

Zračna Sarajevo je tijekom svinja imala nešto manje od 400 putnika, što je zapanjujuće mali broj za zračnu luku koja opslužuje glavni grad države u Europe, piše Avaz.

I nadolazeća zima izgleda sumorno, jer većina aviokompanija koje su imale letove za Sarajevo odlučile su se za smanjenje kapaciteta ili će obavljati letove samo tijekom prosinca, zbog božićnih i novogodišnjih praznika. Ipak, Zračna luka Sarajevo može računati na to da će „Croatia Airlines“, „Lufthansa“, „Air Serbia“, „Turkish Airlines“, „Pegasus Airlines“, „Flydubai“ i „Austrian Airlines“ održati svoje letove tijekom cijele zime.

Ipak, najviše je pogođena Zračna luka u Mostaru, a pad broja putnika iznosio je „rekordnih“ 96 posto. Ova zračna luka je na putu da zabilježi manje od 1.000 putnika u cijeloj 2020. godini. To je veliki pad u usporedbi s prošlogodišnjih 33.000 putnika. Zapravo, Mostarska zračna luka nije imala niti jednog putnika od travnja do srpnja, dok je u kolovozu bilo samo 76 putnika. Prema posljednjim informacijama, ovaj aerodrom nema niti jedan redovni putnički prijevoz za cijelu zimu, piše Avaz

Ostali aerodromi u BiH prošli su bolje od Sarajeva. Zračna luka u Tuzli zabilježila je pad od 59 posto.

Zračna luka u Banjoj Luci također je prošla bolje, a u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je 37.500 putnika, što je pad od 62 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?