Teška situacija

Zračna luka Tuzla: Smanjene plaće mogu isplaćivati do kraja godine

tuzla aerodrom
24.10.2020.
u 10:20

Od početka ove godine do danas iz Međunarodne zračne luke u Tuzli prevezeno je okvirno 180.000 putnika što je pad u odnosu na 2019. za skoro 50 posto. Do toga su dovele restrikcije iz zemalja Europske unije koje se bore sa širenjem koronavirusa, posljedično čemu je kompanija Wizz Air iz Tuzle znatno reducirala broj operacija.

Direktor tuzlanskog aerodroma Esed Mujačić za Klix.ba kaže da su se u proteklih 15 dana operacije svele na osam destinacija u Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, a od ove subote, kada stupa zimski red letenja dobit će i liniju prema švicarskom Baselu.

- U usporedbi s prošlom godinom po broju prevezenih putnika i destinacija, mi smo zabilježili smanjenje od skoro 50 posto i samim tim nama je zabilježen i toliki pad prihoda. Shodno tome, mi smo na aerodromu uveli maksimalne mjere štednje i mislim da smo generalno u odnosu na prošlu godinu rashode smanjili za 30 posto", kaže nam Mujačić.

Smanjenje rashoda je zabilježeno i kroz redukciju izdvajanja novca za plaće i tople obroke radnicima, koji kada se podvuče crta, ovakve dvije vrste naknada unatrag nekoliko mjeseci primaju u manjem iznosu nego ranije za okvirno 20 posto, potvrđeno je, između ostalog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?