BRUXELLES

Zovko pozvala na pravednije uvjete za umjetnike i radnike u kulturnom i kreativnom sektoru

21.11.2023.
u 14:13

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnici su usvojili izvješće o okviru EU-a za društveni i profesionalni položaj umjetnika i radnika u kulturnom i kreativnom sektoru.

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća koje je usmjereno na stvaranje poboljšanog europskog okvira koji će unaprijediti društvene i profesionalne uvjete umjetnika i radnika u tim sektorima.

U izvješće je uključen niz amandmana koje je Zovko predložila, posebno važnost pravične naknade za stvaralački rad, bolja zaštitu autorskih prava umjetnika i kulturnih radnika, suzbijanje nepravednih praksi digitalnih platformi, kao i podrška daljnjem obrazovanju i razvoju vještina kulturnih i kreativnih dionika.

„Za održivi napredak kulturnog i kreativnog sektora je izuzetno važno osigurati pravednije radne uvjete za umjetnike i kulturne radnike uz mogućnosti za dodatni razvoj vještina i obrazovanje jer je to ključno za njihovo daljnje stvaralaštvo i doprinos bogatstvu europske kulturne baštine” – upozorila je Zovko, istaknuvši kako je Republika Hrvatska već poduzela niz mjera i inicijativa za poboljšanje uvjeta umjetnika, autora i radnika u ovim sektorima te kako današnje usvojeno izvješće predstavlja dodatni korak EU-a prema snažnijem kulturnom i kreativnom sektoru i većoj europskoj kulturnoj raznolikosti.

Podsjetimo, Zovko u Europskom parlamentu aktivno radi na boljitku svih djelatnika u kulturnom i kreativnom sektoru, osobito kroz redovite susrete s predstavnicima sektora na razini Republike Hrvatske i Europske unije te radom na raznim izvješćima, osobito izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću na kojem je u ime Kluba zastupnika EPP-a doprinijela oporavku, napretku i osnaživanju audiovizualnog i medijskog sektora Europske unije, kao i na rezoluciji o kulturnom oporavku u Europi i izvješću o situaciji umjetnika i kulturnom oporavku u Europi te kontinuiranom radu na programu Kreativna Europa i drugim inicijativama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije