potpredsjednica Odbora za vanjske poslove

Zovko na plenarnoj sjednici EP-a o godišnjem izvješću o napretku BiH

željana zovko
07.07.2023.
u 18:46

Zastupnici u Europskom parlamentu sastaju se idućeg tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kako bi raspravljali i glasovali o nizu važnih pitanja, a Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, sudjelovat će u plenarnoj raspravi o godišnjem izvješću o napretku Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnjem izvješće o BiH prethodili su dodjeljivanje kandidatskog statusa zemlji, rekordno brzo formiranje Vijeća ministara i jasno postavljanja europske integracije kao prioriteta, što prethodnu godinu čini najuspješnijom godinom u pogledu europskih integracija BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

U konačan tekst izvješća, kako je navedeno, uključen je veliki broj amandmana koje je Zovko priložila, s naglaskom na poštivanje pojma konstitutivnosti naroda i ustavne strukture BiH. Također, Europski će parlament glasovati o izvješću o godišnjem napretku Albanije.

Na srpanjskoj plenarnoj sjednici zastupnici će raspravljati i glasovati o izvješću o prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o obnovi prirode.

Naime, Zovko je zatražila izmjenu dijela Uredbe koji se odnosi na ribarstvo i utječe na interese ribara.

Također, Zovko će u svojstvu koordinatorice Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za hitne rezolucije pregovarati na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava s naglaskom na slučajeve u Venezueli i Kirgistanu. Zovko će pregovarati na hitnoj rezoluciji o situaciji u Manipuru, Indiji gdje je više od 45.000 kršćana raseljeno zbog napada i religijsko utemeljenog nasilja.

Europski parlament će raspravljati i o izvješću o zaštiti novinara i boraca za ljudska prava od neutemeljenih ili zlouporabnih postupaka, a održat će se i aktualni sat o strategiji EU-Afrika. Pored toga će glasovati o Aktu o čipovima, Aktu za potporu proizvodnji streljiva i nizu izvješća koja se nalaze u sklopu paketa „Spremni za 55“, stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije