Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zovko i Le Drian za što žurniji završetak izbornih reformi

Le Drian je izjavio da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu.
25. siječnja 2022. u 17:28 1 komentara 138 prikaza
željana zovko

Na sjednici Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu (EP) francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i hrvatska zastupnica u EP Željana Zovko izrazili su važnost što žurnijeg završetka izbornih reformi u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Odbora francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian predstavio je program francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. U svom se govoru Le Drian usredotočio na potrebu razvoja europskog suvereniteta na području sigurnosti, zdravlja i gospodarstva, navodi se u priopćenju ureda Željane Zovko.

Uz francuske prioritete poput Afrike i Indo-Pacifika, ministar je spomenuo i interes EU-a za zapadni Balkan te izjavio da iščekuje predstojeći summit EU-a o zapadnom Balkanu koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko uključila se u raspravu uime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i osvrnula na sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu.

Istaknula je francuski doprinos pregovorima o Daytonskom pariškom mirovnom sporazumu, rekavši kako se 26 godina kasnije sporazum ignorira.

“Što mislite o reformi Izbornog zakona u skladu s poštivanjem duha Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma? Kako Francuska doživljava sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu?”, upitala je Zovko ministra, dodajući da unatoč svim naporima Francuske i Hrvatske u regiji, stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.

Le Drian je izjavio da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu. Naveo je da francusko predsjedništvo planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti.

“Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zajamčiti legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno”, naveo je Le Drian, navodi se u priopćenju.

  • Habuhabuhabu:

    Posvetiće pažnju ali ne kako Zovko to očekuje već kako kaže Političko Sarajevo.