Zbog velikih vrućina na području Hercegovine često izbijaju požari

Zovko: Dnevno imamo između 15 i 20 intervencija

zovko
Foto: Braco Selimović
15.07.2015.
u 15:11

Trenutačno su najčešći požari u prigradskim naseljima

U gradu na Neretvi temperature zraka nerijetko znaju biti i više od 40 Celzijevih stupnjeva, a takve vrućine idealna su pretpostavka i za izbijanje požara. Od kad su krenule paklene vrućine, mostarski vatrogasci u prosjeku imaju između 15 i 20 intervencija u 24 sata.

- Ova godina dosta je drugačija od prošle. Sada je sredina srpnja, a mi već imamo oko 150 izlazaka na teren. To su uglavnom požari otvorenog prostora, a naši najveći problem trenutačno je manjak ljudstva. Iako smo počeli primati sezonske radnike, još nam nedostaje ljudi, kazao je Milenko Zovko, zapovjednik drugog operativnog voda Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar. Zovko, također, ističe da PVP Mostar još uvijek ima problem s nedostatkom vatrogasnih cisterni.

Nova vozila

- Dobili smo nova vozila, ali to su vozila za tehničke intervencije, primjerice kad su u pitanju prometne nesreće. Što se toga tiče, mi smo zadovoljni, posjedujemo znatno bolju opremu nego ranije. Problem su vatrogasne cisterne za požare otvorenog prostora. Da bismo kvalitetno znali odgovoriti zahtjevima, potrebno je osigurati još nekoliko cisterni nosivosti 5000 litara vode, ističe Zovko. Na području odgovornosti PVP Mostar, a to je od Drežnice na sjeveru pa do Žitomislića na jugu, zbog velikih vrućina trenutačno su najčešći požari u prigradskim naseljima, no to nije, prema Zovkinim riječima, ništa neuobičajeno.

Poziv građanima

Požari izbijaju i uz rijeku Neretvu, tamo gdje su obradive površine, gdje ljudi prilikom čišćenja znaju zapaliti otpad pa to izmakne kontroli. Također, skreće se pozornost i izletnicima da pripaze jer nije rijetkost da se požar aktivira zbog nedovoljno ugašenog roštilja i slično. Iz PVP Mostar je istaknuto kako je ljudski čimbenik trenutačno uvjerljivo najčešći uzrok požara, a da većih požara u brdima, izazvanih samozapaljenjem, za sada nije bilo, no i takvi požari se mogu očekivati svakoga dana. Mostarski vatrogasci na vrijeme su lokalizirali i ugasili požare koji su se do sada aktivirali, a šteta koja je pričinjena je minimalna. - Gledajući vremensku prognozu u sljedećih sedam dana očekujemo veći broj požara i nadam se da ćemo uspjeti reagirati na vrijeme kako nam ne bi izmaknuli kontroli i proširili se. U tom slučaju morale bi se angažirati i Oružane snage BiH, helikopteri, kanaderi..., kazao je Zovko. On je istaknuo odličnu suradnju s vatrogascima s kojima “graniči” Profesionalna VP Mostar. - Suradnja s vatrogascima iz Čapljine i Čitluka je više nego dobra, ističe Zovko. Građanima bih u prvom redu preporučio oprez u ovim danima kada su temperature zaista visoke. Ako je nešto žurno i mora se odraditi paljenjem, bilo bi dobro obavijestiti nas, a ako postoji veći rizik bilo bi dobro da nas zovu da dođemo. Pozivamo građane da kad vide bilo što sumnjivo, gdje bi mogao buknuti požar, da nam pravodobno jave na broj 123. Poziv je besplatan, uvijek će se netko javiti u Operativnom centru, a mi ćemo to registrirati na vrijeme, kaže Milenko Zovko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije