DOBRO JE ZNATI

Znate li koliko sporo smijete voziti na autocesti u Njemačkoj?

vozila
ilustracija
10.07.2023.
u 08:34

Propisi o cestovnom prometu također nalažu da brzinu treba prilagoditi okolnostima, uključujući stanje kolnika, stanje u prometu (npr. gužve ili usporeno odvijanje prometa) i vremenske prilike.

Pojam “minimalna brzina” ne postoji u njemačkom Zakonu o cestovnom prometu (StVO), ali postoji propis prema kojem se vozila koja ne mogu razviti brzinu kretanja veću od 60 km/h ne smiju kretati autocestom u Njemačkoj.

– Bez valjanog razloga, motorna vozila ne smiju voziti toliko sporo da ometaju tijek prometa. Vozač mora voziti unutar okvira lokalnog ograničenja brzine na takav način da doprinosi protoku prometa. Granica spore vožnje je stoga tamo gdje su drugi njome namjerno ometani, odgovor je ADAC-a  za sve one koji se pitaju koja je najmanja dozvoljena brzina vožnje na autocesti u Njemačkoj.

Naime, prema Zakonu o cestovnom prometu (StVO) autocestama smiju prometovati samo ona vozila koja zbog svoje izvedbe mogu voziti brže od 60 km/h, izvijestili su iz ADAC-a. Svatko tko namjerno ometa druga vozila sporom vožnjom može biti kažnjen s 20 eura, piše Fenix-magazin.

 

Propisi o cestovnom prometu također nalažu da brzinu treba prilagoditi okolnostima, uključujući stanje kolnika, stanje u prometu (npr. gužve ili usporeno odvijanje prometa) i vremenske prilike.

Osobne vještine vozača također igraju ulogu: na primjer, vozač početnik može voziti opreznije i sporije. Kao drugi mogući razlog male brzine ADAC navodi i velike i teške transporte te starije automobile s malom snagom motora. Deutsche Verkehrswacht (DVW) je u lipnju zagovarao ograničenje brzine od 130 kilometara na sat na autocestama i standardnu ​​brzinu od 80 kilometara na sat na cestama izvan naselja.

– Ako smanjimo brzinu u cestovnom prometu, možemo učinkovito spriječiti mnoge ozbiljne nesreće, rekao je predsjednik DVW-a i bivši savezni ministar prometa Kurt Bodewig.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije